Skraćeno vrijeme rada ugostiteljskih objekata

0

Odbornici Skupštine opštine Pale na današnjoj sjednici jednoglasno su donijeli odluku o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, koji će narednih mjesec dana radnim danom raditi do 23.00, a vikendom do 24.00 časa. Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević izjavio je novinarima da je ova odluka donesena jednoglasno, što znači da su svi svjesni važnosti aktuelne situacije i da se ovakve odluke moraju donijeti.

„Ova odluka nije uperena protiv ugostitelja, već protiv svega onoga što se dešavalo proteklih dana, mjeseci i godina“, rekao je Kovačević i dodao da će ove radikalne mjere trajati mjesec dana, a u maju će svi objekti koji su registrovani kao barovi, diskobarovi i diskoteke moći da rade do 1.00 čas.

Kovačević je istakao da će Komunalna policija uz asistenciju Stanice policije Pale kontrolisati da li se poštuje ova odluka.

Prema njegovim riječima, povećana je i kaznena politika, tako da će kazne za one koji ne budu poštovali radno vrijeme iznositi od 500 do 700 KM, a ko ponovi prekršaj biće kažnjen maksimalnom kaznom.

On je dodao da je usvojen i zaključak da će lice koje je vlasnik ugostiteljskog objekta, odnosno lice koje je vlasnik ovlastio, morati biti prisutno na početku i na kraju radnog vremena, a sva lica koja nisu zaposlena poslije isteka radnog vremena moraju da napuste objekat.

Kovačević je rekao da je Skupština danas uputila zahtjev Inspekciji grada Istočno Sarajevo da provjeri minimalnu tehničku ispravnost objekata koji su registrovani kao diskoteke i diskobarovi.

„Zatražili smo i aktivniji rad tržišne inspekcije koja je nadležna za kontrolu točenja alkohola maloljetnim licima i usvojili zaključak da za mjesec dana pripreme informaciju o realizaciji preduzetih mjera i efektima koje su one donijele“, rekao je Kovačević i pozvao građane na suzdržanost i kolegijalnost kako bi svi zajedno vratili bezbjednost u ovaj grad, jer to ne mogu učiniti samo policija i opština.

Kovačević je istakao da Skupština nije mogla usvojiti prijedlog odbornika Srpske radikalne stranke „Dr Vojislav Šešelj“ Branislava Blagojevića da maloljetna lica poslije 23.00 časa ne smiju biti na ulici bez prisustva roditelja, a ako se to desi onda roditelji plaćaju kaznu 200 KM.

On je istakao da je pokrenuta i inicijativa da Skupština grada Istočno Sarajevo da preporuku da se donese ujednačena odluka o radnom vremenu ugostitetljskih objekata u svih šest gradskih opština.

Načelnik Centra javne bezbejdnosti /CJB/ Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević rekao je da je juče u Osnovnoj školi „Srbija“, u saradnji sa direktorom i nastavnicima, pronađena manja količina municije koju su pedagozi i direktor škole oduzeli od svojih učenika.

Vasiljević je rekao da je u okviru pojačanih aktivnosti uspostavljena saradnja sa osnovnim i srednjim školama na području opštine Pale, jer je bilo neprovjerenih podataka da maloljetnici trguju i koriste municiju za vatreno oružje.

„Mi smo u stalnim preventivnim aktivnostima i imamo kontakt sa svim školama, često učestvujemo na predavanjima i edukaciji i zaposlenih i đaka, tako da će te aktivnosti biti nastavljene“, istakao je Vasiljević.

Predstavnici ugostitelja su za vrijeme Skupštine opštine čekali pred zgradom da vide kakvu će odluku donijeti odbornici.

Vlasnik ugostitetljskog objekta Tomislav Lučić istakao je da su se danas okupili spontano da izraze nezadovoljstvo ovim dešavanjima.

„Iako je odluka donesena na našu štetu, mi ćemo to prihvatiti“, rekao je Lučić i dodao su ugostitelji danas pokušali na Skupštini da iznesu svoje mišljenje, ali niko nije htio sa njima da razgovara.

On je naglasio da ne osuđuju ni policiju ni opštinu, već kompletno društvo, jer su ulice neobezbjeđene, te dodao da ne treba svu krivicu svaljivati na ugostitelje.

Današnjoj sjednici Skupštine opštine Pale, osim načelnika Vasiljevića, prisustvovali su i komandir Policijske stanice Pale Milan Čvoro i poslanici u Paralamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić i Boško Tomić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare