Školski čas 30 minuta u osnovnim i 20 minuta u srednjim školama

0
Osnovna škola Pale

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o početku školske 2020/2021. godine koja počinje 1. septembra sa trajanjem nastavnog časa od 30 minuta u osnovnim i 20 minuta u srednjim školama.

Školski odmori neće trajati duže od pet minuta, dok u školama koje rade samo u prvoj smjeni, organizovaće se rad u dvije smjene, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću nakon posebne sjednice.

Svako odjeljenje koje ima više od 15 učenika dijeliće se na dvije grupe tako da profesori razredne nastave/nastavnici drže časove prvo za jednu grupu učenika, potom za drugu grupu, a za zamjenu grupa potrebno je planirati minimalno 15 minuta pauze.

U školama sa velikim brojem učenika, koje ne mogu organizovati nastavu za sve učenike u dvije smjene, bez obzira na to što će nastavni čas trajati 30 minuta, mogu se organizovati časove i kraći od 30 minuta, ali ne kraći od 20 minuta.

Produženi boravak i jutarnje čuvanje organizuje se u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za grupu od maksimalno 15 učenika.

Ministarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod će plan organizovanja rada osnovnih i srednjih škola u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona dostaviti svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj.

Direktori osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u Republici Srpskoj se zadužuju da organizuju nastavu u skladu sa planom organizovanja rada osnovnih i srednjih škola u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

Nalaženo je direktorima osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u Srpskoj da sprovode mjere bezbjednosti zaštite zdravlja učenika i nastavnika i njihove sigurnosti u školi u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja i učeničkog standarda i u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo.

Zadužuje se Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da obezbijede dodatna finansijska sredstva za rashode po osnovu korištenja robe i usluga /materijalne troškove/, za prvo polugodište školske 2020/2021. godine za osnovne škole u iznosu od 2.336.000 KM /584.000 KM mjesečno/, a za srednje škole i đačke domove iznos od 1.076.000 KM /269.000 KM mjesečno/, što ukupno iznosi 3.412.000 KM.

Mjere zaštite učenika i nastavnika u školama će se sprovoditi u skladu sa preporukama za organizaciju nastavnog procesa, preporukama za zaposleno osoblje i preporukama za učenike koje je donio Institut za javno zdravstvo Srpske.

Za sprovođenje ovog zaključka zaduženi su Ministarstvo prosvjete i kulture, Republički pedagoški zavod, osnovne i srednje škole i đački domovi.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Djeca na bolničkom liječenju, kao i djeca u izolaciji pohađaće onlajn nastavu. Nastavno osoblje treba da planira vrijeme za učenike koji prate onlajn nastavu, za sve informacije, pojašnjenja i drugo, kao što je bilo u toku drugog polugodišta školske 2019/2020. godine.

Škola treba da koristi sve moguće kapacitete za organizovanje nastave na ovakav način, a direktor škole odlučuje za koji vid podrške će se opredijeliti, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture i Republičkim pedagoškim zavodom.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare