Ski servis „Elan“ Pale – 13 godina u jednoj skijaškoj priči

0

Ski servis „Elan“ je radio u Palama od 1979. do 1992. godine kao zvaničan servis slovenačke fabrike skija. Vlasnik ovog ski servisa Dejan Gašić, ujedno i predstavnik „Elana“ za BiH, bio je izuzetno aktivan u promociji i razvoju skijanja. Bio je uključen u pripremu i neposrednu organizaciju XIV Zimiskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, a posebno treba istaći njegovo dvogodišnje učešće u televizijskom serijalu „Skijajmo svi“ koji je Radio televizija Sarajevo radila 1984. i 1985. godine.

„Sredinom 70-tih godina rodila se ideja da Sarajevo postane Olimpijski grad. Sa velikom radošću sam podržao ostvarenje te prekrasne zamisli. Pozvan sam da se pridružim komitetu za pripremu kandidature Sarajeva za domaćina ZOI’84. Bio sam član grupe za prostorno planiranje budućih Olimpijskih borilišta. 18. jula 1978. u Atini MOK je donio odluku o dodjeli održavanja ZOI Sarajevo ’84“, ispričao je Gašić za portal skijanje.rs.

„Po dodjeli organizacije ZOI’ Sarajevo 84 i formiranju Organizacionig Komiteta ZOI’84 postao sam član ekspertne grupe za projektovanje i izgradnju Olimpijskih borilišta. Tada sam bio na poziciji predstavnika tvornice sportske opreme „Elan“ za BiH. To su bile godine kada je bilo sasvim jasno da će skijanje na našim prostorima doživjeti veliku ekspanziju. Iako je skijanje u BiH već počelo da postaje masovni sport, nakon dodjele Olimpijskih igara zavladala je prava skijaška groznica. Bila je velika privilegija raditi na mjestu predstavnika jedne visoko renomirane firme kao sto je bio „Elan“ i istovremeno sarađivati sa Olimpijskim Komitetom ZOI’84.


Ski servis „Elan“ Pale je radio do proljeća 1992.

Za tvornicu „Elan“ sam uradio plan i program razvoja skijanja i skijaske opreme za pred-olimpijski period. U programu je naznačena velika potreba za razvoj ski servisa. Predložio sam da se formira moderni skijaški servis koji bi pružio kvalitetnu i potpunu uslugu. Moji planovi su se realizovali uz potpunu podršku tvornice „Elan“.

1978. godine započeo sam izgradnju porodične kuće na Palama sa ciljem da u donjem dijelu kuće bude moderni ski servis po najsavremenijim standardima evropskih skijaških centara. U jesen 1979. godine, Ski servis „Elan“ Pale je počeo sa radom.

Trudili smo se da kvalitet našeg posla i usluge bude na najvišem nivou. Brze servisne usluge kao što su montiranje i regulacija vezova, oštrenje rubnika, podešavanje ski cipela i slično su rađene odmah, a oni kojima su trebale veće intervencije ostavljali bi skije u servisu.

Sa naglom ekspanzijom skijanja na cijelom području bivše Jugoslavije ukazala se potreba za otvaranje ski servisa i u drugim ski centrima. Ski servis „Elan“ Pale postao je centar za obuku servisera. Pored servisnih usluga uveli smo i proizvodnju sportske opreme te projektovanje i proizvodnju specijalnih mašina za servisiranje skija.

U saradnji sa tvornicom „Elan“ formirani su moderni ski rental servisi na Jahorini i Bjelašnici. Razvili smo izuzetno dobre poslovne odnose sa svim učesnicima u ukupnoj turističkoj ponudi, a posebno sa radnom organizacijom ZOI’84 koja je postala vlasnik Olimpijskih borilišta“, ispričao je Gašić.

1988. godine Ski servis „Elan“ Pale osvojio je prvo mjesto u kategoriji servisi u akciji za unapređenje turističkih usluga grada Sarajeva.

U ovom videu su sabrani segmenti o servisiranju ski opreme iz svih epizoda serijala Skijajmo svi. Video sačuvan zahvaljujući upravo gospodinu Dejanu Gašiću, koji danas živi u Kanadi.

(www.palelive.com / www.skijanje.rs)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare