Sjećanje na stradanje Srba

0

TRNOVO – Polaganjem vijenaca i parastosima kod centralnog spomenika u Trnovu i kod spomenika na Rogoju danas je obilježen Dan stradanja srpskog stanovništva ove opštine, u kojoj je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata nastradala 101 nevina civilna žrtva, a za odbranu ognjišta život položilo 130 trnovskih boraca.

Vijence i cvijeće na spomen-obilježju u Trnovu položili su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović, Goran Timotija iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica Nikola Perišić.

Vijence su položili i predstavnici Skupštine grada Istočno Sarajevo, Boračke organizacije, Crvenog krsta Republike Srpske, Trećeg /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Tomić je naveo da su Bošnjaci uvijek birali srpske praznike da bi napadali na Srbe i nikad nisu vodili računa o tome da li je u pitanju civil ili vojnik.

„Prihvatam da u borbi vojnik može da pogine. To je časno i ljudski boriti se, ali ubiti civila, dijete ili ženu to je zločin, bez obzira ko je to uradio. Mi treba ove prostore, kao što su Trnovo i Kalinovik da na svaki mogući način stimulišemo da se vraćaju ljudi“, rekao je Tomić.

On je dodao da Republiku Srpsku može samo da spasi jaka ekonomija i sloga koja je posebno u ovom trenutku neophodna kako bi Srbi iz svih problema izašli jedinstveni.

Gagović je podsjetio da se na današnji dan podsjeća na 30. jul kada je komptno stanovništvo ove lokalne zajednice moralo da traži spas u zbjegu prema Kalinoviku.

„Taj zbjeg je trajao tri dana. U zbjegu su bile žene, nejač, djeca i starci dok su se borci povlačili i štitili odstupnicu“, rekao je Gagović.

On je rekao da su akciju zajednički sprovele snage tzv. Armije BiH i HOS-a od čije ruke je najveći broj civila stradao u selima Ledići, Širokari, Tošići, napominjući da je najmlađa žrtva imala nepune dvije godine a najstarija 90 godina.

„Sud BiH nije ništa uradio do sada kada je u pitanju procesuiranje tih zločina. Evidentno je da su se zločini dogodili jer nisu se ljudi sami poubijali“, dodao je Gagović.

Timotija je naveo da do današnjeg dana niko nije odgovarao za zločine u Trnovu i okolnih sela Ledići, Deseci, Presjenica, Tošići i Širokari.

„Prvostepenom presudom Suda BiH Edhem Godinjak oslobođen je čime je pravo i pravosuđe palo na ispitu da donese pravdu porodicama žrtava iz Trnova“, dodao je Timotija.

Na spomen-obilježju na Rogoju vijence i cvijeće položili su načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović, načelnik opštine Kalinovik Radomir Sladoje, gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić, te predstavnici boračkih organizacija opština Bileća, Foča, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić je podsjetio da se danas granici opština Trnovo i Kalinovik, na prevoju Rogoj, obilježava 29 godišna od stradanja 69 srpskih vojnika iz različitih dijelova Republike Srpske.

„Ovi vojnici stradali su na odbrambenom zadatku. Srbi u BiH, na današnjoj teritoriji Republike Srpske su samo branili svoje civile i stradali u odbrambenoj liniji. Godinama unazad srpski narod se brani na ovim prostorima i brojna su stratiša na kojima su stradali civili ali i vojnici“, rekao je Ćosić.

On je dodao da i naredne generacije moraju da se sjećaju onih koji su položili živote u temelje Republike Srpske.

Lučić prilikom odavanja počasti srpskim vojnicima koji su položili živote u odbrani opština Trnovo i Kalinovik podsjećtio da se nad civilima iz Trnova dogodio strašan zločin o čemu svjedoči činjenica da je ubijeno četvoro djece.

On je izrazio žaljenje što za te zločine niko nije odgovoarao jer su i oni koji su procesuirani pred Sudom BiH u martu ove godine oslobođeni optužbi.

„Današnji dan je upisan crnim slovima u istoriji opštine Kalinovik. Najtužnije je to da do današnjeg dana niko nije odgovarao za ovaj zločin i nastavak je djeljenja selektivne pravde u BiH kojim se srpske žrtve nastoje minimizirati a srpski narod okarakterisati kao glavni krivac za građanski rat“, rekao je zamjenik načelnika opštine Kalinovik Đorđe Sladoje.

On je dodao da je neophodno sjećati se uvijek onih koji su svoje živote položili u temelje Republike Srpske.

Jelena Vitković, koja je tokom rata izgubila muža, brata i mnogobrojnu rodbinu, istakla je da ostaju tuga i bol, ukazujući da je posebno boli to što se Srbi u BiH i pored brojnih žrtava danas karakterišu kao agresori.

Ona je navela da je i njen suprug, Pero Vitković, među 69 vojnika koji su na današnji dan 1992. godine stradali na Rogoju.

Memorijalnu manifestaciju „Dan stradanja srpskog stanovništva u Trnovu“ organizuje Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, u saradnji sa opštinom.

Na području Trnova pripadnici takozvane Armije BiH počinili su najmonstruoznije zločini nad srpskim življem, čak ni djeca nisu mogla pobjeći od krvničke ruke.

Po broju poginulih u odnosu na broj stanovnika, Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare