Parlament Srpske odražava značajan stepen političkog jedinstva

0

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnja posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske posvećena prevashodno donošenju nekoliko zakonskih propisa, ali da ona odražava značajan stepen političkog jedinstva, izgrađenog na temu nametnutih zakona visokog predstavnika kojim je prekršio međunarodno pravo.

Dodik je prije početka posebne sjednice parlamenta Srpske u Banjaluci rekao novinarima da pozdravlja činjenicu da su nametnuta rješenja okupila sve političke partije iz Srpske.

„Visoki predstavnik na to nema pravo. Kao što mogu da vidim, i ovaj koji se predstavlja kao novi visoki predstavnik isto namjerava tako nešto da učini“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je visoki predstavnik prekršio međunarodno pravo, Ustav i zakone u BiH, jer nikada nije imao pravo da nameće zakone.

„Bonska ovlaštenja na koja se oni pozivaju nisu nikada data visokom predstavniku da nameće zakone, sve je to blefiranje“, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je bivši visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorf rekao da to što su oni uradili u Bonu nije u skladu sa zakonom niti Dejtonskim sporazumom.

O tome da je to veliko međunarodno blefiranje, kako je rekao, pokazuje i to da je šef britanske delegacije koja je bila na bonskoj konferenciji rekla da je to kršenje Dejtonskog sporazuma.

Prema Dodikovim riječima, očigledno je da oni smatraju da iza njih stoji sila okupljena oko SAD i Zapadne Evrope, da mogu da krše zakone i sve to sprovode kako su i do sada činili.

Dodik je naglasio da sprovođenje odluke visokog predstavnika koja se nameće kao zakon predstavlja konstrukciju koja apsolutno nema nikakve veze sa pravom i civilizacijskim dostignućima koje međunarodna zajednica promoviše.

„Na ovom pitanju je pala politika EU, koja se zalaže za pravnu državu i postojanje prava. Apsolutno je zgažen njihov autoritet da mogu da govore o pravnoj državi, pravu ili bio čemu sličnom“, istakao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su političke partije u Republici Srpskoj zajednički došle do zaključka, kao i uvjerenje da će oni biti usvojeni i potvrđeni na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

„Najvažnije je da ličnost koja se predstavlja kao novi visoki predstavnik nije legalno izabrana. Ako nije legalno izabran, onda nema obaveze da se sa njim sarađuje i sprovode aktivnosti“, kaže Dodik.

On očekuje da će se održati konsenzus političkih stranaka u Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da se dalje može kretati samo u pogledu insistiranja na zaključcima koje su donijele političke partije iz Republike Srpske.

„Možemo da insistiramo na tome da visoki predstavnik nije izabran legalno i da na taj način on neće moći imati formalno ovlaštenje, bar što se tiče Republike Srpske“, dodao je Dodik.

On je naglasio da je potrebno da Republika Srpska potvrdi ranije utvrđen stav Narodne skupštine Srpske da samo onaj visoki predstavnik kojeg imenuje Savjet bezbjednosti UN može imati legitimetet.

Dodik je rekao da su koalicioni partneri u Skupštini opštine Srebrenica, među kojima su SNSD i SDS, na jučerašnjem sastanku dogovorili da će na prvoj sjednici lokalnog parlamenta nakon ljetne pauze zatražiti smjernu predsjednika tog parlamenta Ćamila Durakovića zbog prijave novinara.

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi po hitnom postupku trebalo da budu razmatrani prijedlozi zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nadavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.

Posebna sjednica Narodne skupštine zatvorena je za javnost.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare