Sjećanje na književnika Božidara Stanara

0

ROGATICA – U Rogatici je održano Veče sjećanja na Božidara Stanara, jednog od najvećih književnih stvaralaca u istočnom dijelu Srpske u posljednje tri decenije.

Rogatički književnik i privrednik Milad Obrenović, koji je organizovao ovo književno veče, rekao je da je Stanar ovozemaljski život okončao 2019. godine, ali da je u narodu nastavio da živi kroz svoje stvaralaštvo.

„Čovjek živi sve dok žive djela koja iza sebe ostavi, a naš Božidar je ostavio i djela i rodbinu i prijatelje koji ga se rado sjećaju i pominju, za šta je dokaz i ovo druženje“, rekao je Obrenović.

Ovo književno veče stihovima i anegdotama obilježili su Stanarevi prijatelji -književnici Milenko Jevđević, Milanko Borovčanin Romsok, Slobodan Ristović, Nedeljko Babić, Milun Mišo Lubarda i Milad Obrenović, kao i brojni članovi porodice i poštovaoci njegovog lika i djela.

Božidar Stanar rođen je 1935. godine u Vučetićima kod Goražda, osnovnu školu završio u Čajniču, a gimnaziju u Goraždu.

Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1962.godine. a potom živio i radio u Goraždu, Čajniču, Sarajevu, Beogradu i Rogatici.

Stanareva prva zbirka pjesma objavljena je 1996. pod naslovom „U sretanje životu“, a potom i zbirke „Zapadno od matice“, „Na raspuću“, „Drži se, mali“ i „Boje duge“.

Objavio je i knjigu šaljive proze „Vešo s Romanije“ i romane „Snovi i java Vukobrata Katane“ i „Mrs vodu ne pije“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare