Sindikat odbio prijedlog rukovodstva „Elektroprivrede“

0

Odbor sindikata radnika „Elektroprivrede Republike Srpske“ danas je, na sastanku na Jahorini sa predstavnicima rukovodstva ove kompanije, odbio prijedlog Kolegijuma direktora u vezi sa izmjenama i ukidanjem člana 77. Posebnog kolektivnog ugovora, koji se odnosi na isplatu zimnice i ogreva.
„Riječ je o 840 KM koji se isplaćuju radnicima za struju, ali naravno niko nikome ništa ne daje na lijepe oči jer su to prava iz kolektivnog ugovora koje smo mi dogovorili sa upravama zavisnih preduzeća i matičnog preduzeća da isplaćujemo u vidu bona za električnu energiju, da bi u određenim vremenskim periodima poboljšali stepen naplate u distributivnim preduzećima“, pojasnio je predsjednik Odbora Nebojša Bjelica.

On je potvrdio da su svi predstavnici sindikalnih odbora koji su učestvovali na današnjem sastanku jednoglasno donijeli odluku o neprihvatanju ovog prijedloga Kolegijuma direktora.

„Ali, mi i dalje ostajemo otvoreni za razgovore sa poslodavcem da koliko možemo pomognmemo u rješavanju teške situacije u `Elektroprivredi Republike Srpske`. Sada očekujemo odgovor Kolegijuma direktora na našu odluku“, rekao je Bjelica Srni.

Prema njegovim riječima, navedena inicijativa rukovodstva „Elektroprivrede“ ishitrena je, jer postoje i drugi načini ušteda u ovoj kompaniji, posebno u sferi javnih nabavki, a ne na račun uskraćivanja prava radnika, koji nijednim postupkom nisu doprinijeli teškom stanju u kompaniji.

Član Sindikalne organizacije Rudnika i termoelektrane Gacko Mitar Grgur smatra da su radnici i sindikat konačno pokazali čvrst i jedinstven stav, kao i snagu, što treba da bude primjer i drugima koji se bore za zaštitu svojih prava.

„Mislim da sindikat mora da uvede još savremeniju i jaču organizaciju, da bi uspješnije branio radnička prava“, smatra Grgur.

Sastanku na Jahorini prisustvovali su i pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Mira Vasić, izvršni direktor Blagoje Šupić u ime direktora kompanije Branislave Milekić, kao i većina direktora preduzeća u sastavu kompanije.

Šupić nije želio da daje izjavu za novinare, a Vasićeva je kratko navela da je učesnike današnjeg sastanka informisala o aktivnostima u vezi sa donošenjem novog zakona o radu u Republici Srpskoj.

„Rekla sam im da su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Vlada pripremili radnu verziju zakona o radu i dostavili je socijalnim partnerima, zajedno sa određenim analizama i obrazloženjima razloga za donošenje tog zakona“, navela je Vasićeva.

Ona je istakla da je postojeći Zakon o radu već 15 godina u primjeni u Srpskoj i da mora biti usaglašen sa mnogim odredbama nekih novih zakona koji su stupili na snagu, kao i sa međunarodnim konvencijama ratifikovanim u BiH.

Prema njenim riječima, novi zakon će riješiti i problem određenih nedorečenosti u aktuelnom zakonu.

„Već krajem avgusta pozvaćemo sve socijalne partnere u Srpskoj da otpočnemo pregovore na izradi Nacrta zakona o radu. Očekujemo razumijevanje i dogovor radi postizanja rješenja prihvatljivih za sve zainteresovane strane“, poručila je Vasićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare