Sindikalni odbor Hidrogradnje zahtijeva sastanak sa zvaničnicima RS

0

Sindikalni odbor GIK „Hidrogradnja“ iz Istočnog Sarajeva nezadovoljan je realizacijom protokola o saradnji, potpisanog sa Vladom RS u vezi sa stečajnom reorganizacijom preduzeća, jer više od godinu dana čeka na njegovu potpunu primjenu.

Oni navode da još nisu realizovane tri tačke iz protokola, te pozivaju nadležne u Vladi RS da organizuju sastanak kako bi našli rješenje ovog problema, jer se radnici nalaze u teškom materijalnom stanju.

Kako je kazao Željko Milisavljević, predsjednik Sindikalnog odbora GIK „Hidrogradnja“, u tački sedam protokola, koja nije realizovana navedeno je da će Vlada dati punu podršku i pomoć pri stečajnoj reorganizaciji privrednog društva i izmirenju obaveza prema radnicima.

„U tački osam, koja isto nije realizovana, navedeno je da su radnici ‘Hidrogradnje’ saglasni da dio duga evidentiranog kao potraživanja za lična primanja u ukupnom iznosu od oko dva miliona KM, odnosno polovinu njihovog potraživanja po osnovu neto plata, u procesu stečajne reorganizacije, konvertuju u akcije pravnog lica“, istakao je Milisavljević.

Prema njegovim riječima, u tački devet, trećoj koja nije realizovana, navedeno je da su u toku stečajne reorganizacije strane saglasne da se dio neproduktivne imovine preduzeća proda i izmire potraživanja radnika po osnovu drugog dijela neizmirenih plata i drugih obaveza „Hidrogradnje“.

„To su naši osnovni zahtjevi i da što prije dođe do realizacije protokola. Nezadovoljni smo sporošću, jer je bilo riječi da će se on realizovati još prošle godine“, kazao je Milisavljević.

Ako do sastanka ne dođe, sindikalci će sutra u Banjaluci javno iznijeti sve probleme

On je napomenuo da su 4. aprila održali sastanak s pomoćnikom ministra za građevinarstvo RS Miladinom Gaćanovićem, ali da na njemu nije bilo pomaka, zbog čega traže da resorni ministar Srebrenka Golić zakaže sastanak sa kompetentnim zvaničnicima Vlade RS i sindikata koji bi mogli da doprinesu poboljšanju stanja u preduzeću. U protivnom će, upozorava, doći sutra u Banjaluku i iznijeti javnosti sve probleme.

„Hoćemo da građevinsku sezonu dočekamo spremni i da možemo učestvovati u radovima koji se najavljuju za ovu godinu“, poručio je Milisavljević i naveo da su kao jedino državno preduzeće u oblasti građevinarstva očekivali da će Vlada RS, nakon godinu dana od potpisivanja protokola o saradnji, imati više sluha za materijalno-ekonomsko stanje zaposlenih u ovom preduzeću.

U „Hidrogradnji“ je zbog ogromnih dugova pokrenut predstečajni postupak, ali je izvještajno ročište, koje je bilo zakazano za 28. mart, odgođeno. Stečajna reorganizacija preduzeća dogovorena je protokolom, koji su još 25. marta prošle godine potpisali Vlada RS, tadašnji većinski vlasnik preduzeća, „Integral inženjering“ iz Laktaša, te Uprava i Sindikat „Hidrogradnje“.

Na naše pitanje hoće li biti organizovan traženi sastanak, u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, kazali su da je 4. aprila održan sastanak, koji je sa Sindikalnim odborom održao pomoćnik ministra, koji ih je upoznao da realizacija zahtjeva nije u njihovoj nadležnosti.

(www.palelive.com / Nezavisne Novine)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare