Simulacija elektronskog glasanja za osobe sa invaliditetom

0

U petak 05.10.2012. godine u objektu Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce”, u ulici Milutina Milanovića 6, od 11:00 do 16:00 časova će biti održana simulacija elektronskog glasanja u cilju testiranja softvera prilagođenog licima sa invaliditetom.

Pozivamo građane Pala, a posebno osobe sa invaliditetom da učešćem u ovom simuliranom glasanju daju svoj doprinos u stvaranju što boljih uslova za glasanje osoba sa invaliditetom. Simulacija glasanja nije povezana sa predstojećim lokalnim izborima, tako da učesnici ovog glasanja zadržavaju svoje glasačko pravo.

Glasanje lično i samostalno je osnovno pravo u demokratiji. Prema sadašnjem sistemu glasanja u Bosni i Hercegovini (BiH), mnogim biračima sa invaliditetom uskraćeno je to pravo. Oni često moraju otkriti svoj izbor osobi koja im pomaže u obilježavanju glasačkih listića i nisu u mogućnosti glasati u privatnosti.

Jednak pristup demokratskom procesu mora uključivati ​​i jednako glasačko pravo za sve građane BiH. Iz tog razloga, Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) je prepoznala potrebu da podrži projekat pod nazivom “Unapređenje uslova za lično i samostalno glasanje za bosanskohercegovačke građane sa invaliditetom”, koji implementira Udruženje izbornih zvaničnika u BiH (UIZBiH).

Na projektu usko sarađuju Centralna izborna komisija BiH, Udruženje za slijepa i slabovidna lica Kantona Sarajevo, Vijeće organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH i Koordinacioni odbor invalida Republike Srpske, te “Everyone Counts”, međunarodna agencija za izborne sisteme. Ovaj projekat će olakšati učešće BiH birača sa invaliditetom u izbornom procesu.

 
(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments