Simpozijum o zdravlju starih lica

0

FOČA – Naučni simpozijum o gerontologiji okupio je danas u Foči profesore sa medicinskih fakulteta iz Beograda, Splita, Zenice i Foče, koji su pripremili devet tema u vezi sa zdravstvenim stanjem i liječenjem starih lica.

Prodekan za nauku i istraživanje Medicinskog fakulteta u Foči Maja Račić kaže da 30 odsto stanovništva u Republici Srpskoj čine osobe starije od 65 godina, te da istraživanja pokazuju da one nemaju dobru zdravstvenu zaštitu i da je kvalitet njihovog života loš.

„Pokušavamo uticati da se više radi gerijatrijska procjena, kada osoba završi jedan dio životnog puta, odnosno kada ode u penziju. Vrlo važno je procijeniti kakav je njen funkcionalni i socijalni status, zdravstveno stanje, da bismo imali bazični put koji će pokazati koliko brzo će se pacijent razbolijevati, koliko će se pogoršavati njegovo stanje, da bismo u odgovarajućem trenutku mogli da primijenimo odgovarajuću intervenciju“, navela je Račićeva.

Ona ističe da je cilj simpozijuma sagledavanje svih mogućnosti kojima se u ljekarskoj praksi može uticati na to „da imamo zdraviju starost“.

Profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Foči Siniša Ristić rekao je da su „najveći neprijatelji“ starosti hronične nezarazne bolesti, protiv kojih se ne može boriti u sedamdesetim, već ih je potrebno spriječiti mnogo ranije, dok se bolest još nije ispoljila. Preduslov kvalitetne starosti, kaže Ristić, uz dobro genetsko nasljeđe i povoljno socijalno-ekonomsko okruženje, jeste zdrav način ishrane.

„Potrebna je uravnotežena ishrana, odnosno mediteranski tip ishrane, koji smanjuje učestalost vaskularnih i malignih oboljenja“, rekao je Ristić.

Simpozijumom o gerontologiji završeno je obilježavanje dana Medicinskog fakulteta u Foči.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare