Simpozijum o hirurškom liječenju važan za zdravstveni sistem cijele regije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Simpozijum doktora medicine, koji se danas održava u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, veoma je značajan za ovu ustanovu i kompletan zdravstveni sistem Sarajevsko-romanijske regije, ocijenio je direktor Bolnice Nebojša Šešlija.

Šešlija je istakao da je simpozijum, koji se održava u okviru Dana bolnice, okupio eminentne stručnjake i profesore sa četiri medicinska fakulteta koji su ukazali čast da prezentuju nova znanja i vještine u hirurškom liječenju pacijenata.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da mu je čast i privilegija što danas prisustvuje ovom naučnom skupu, te da je posebno zadovoljan što je prisutan veliki broj studenata Medicinskog fakulteta u Foči.

„To je pokazatelj kvaliteta nastave koja se organizuje na ovom fakultetu, ali i kvaliteta nastave na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu koji svake godine napreduje i bilježi napredak na globalnim rang listama univerziteta“, istakao je Kulić.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić istakao je da ova ustanova ima tijesnu saradnju sa Medicinskim fakultetom u Foči i izrazio nadu da će simpozijum prerasti u tradicionalnu manifestaciju.

„Ovo je prilika da predstavimo neke novine u liječenju i terapiji, a biće tu i tema koje se odnose na razne hirurške procedure, ali i neke konzervativne metode primjenom lijekova i antibiotika“, pojasnio je Škrbić i dodao da će na skupu nastojati da podijele iskustva i novine jer je edukacija veoma važan segment u zdravstvu.

Prema njegovim riječima, ako se ne prate svjetski trendovi i najnoviji terapisjki iskoraci, onda trpe pacijnti.

Dječiji hirurg i direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije Radoje Simić istakao je da rukovodstvo Bolnice „Srbija“, zajedno sa doktorima i medicinskim radnicima, veoma uspješno u ovim turobnim vremenima održava visok nivo zdravstvene zaštite, kako djece, tako i svih drugih starosnih struktura.

On je naglasio da je ovo novi početak još bolje saradnje između Srbije i Republike Srpske, Istočnog Sarajeva i Beograda.

„Ovo je bolnica u kojoj rade veoma kvalitetni doktori i ja im na tome čestitam“, rekao je Simić.

Načelnik Klinike za gastroenterologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu Radoje Doder istakao je da dobro zna razvojni put Bolnice „Srbija“ koja je od bolnice za plućne bolesti postala vrhunska ustanova, jedna od najboljih u Republici Srpskoj.

On je naglasio da je Republika Srpska pomagala da ova bolnica opstane i da se razvije u savremenu zdravstvenu ustanovu.

„Ovaj simpozijum daje poseban značaj i pečat da se bolnica može baviti i stručnim radom i da predstavlja jedan od stubova zdravstva Republike Srpske“, rekao je Doder i dodao da je uključen u rad Bolnice u kojoj vrši preglede pacijenata.

Doder je naveo da je sa ljekarima Bolnice „Srbija“ uvodio i neke nove metode u liječenju pacijenata, a danas postoje uslovi da se to podigne na još veći nivo.

Doktor Faruk Okenek iz Istambula, koji se bavi bolestima srca, istakao je da je prvi put u Bolnici „Srbija“ i da mu je drago što je učesnik današnjeg simpozijuma na kojem će razmijeniti iskustva sa kolegama.

Okenek je rekao je saradnja klinike u kojoj radi sa Bolnicom „Srbija“ započeta ljetos i da je došao da bi pružio podršku nastavku i proširenju te saranjde.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić čestitao je rukovodstvu Bolnice „Srbija“ na organizaciji drugih po redu Dana bolnice, koji su simbolično počeli prošle godine od obilježavanja 100 godina Bolnice.

On je naveo da je simpozijum doktora medicine okupio ogroman broj eminentnih stručnjaka, što govori o tome da Bolnica polako i sigurno postaje mjesto okupljanja stručnjaka dokazanih u svim sferama medicine koji će dolaziti da pruže pomoć u liječenju pacijenata i da prenesu stečena znanja.

„Za grad Istočno Sarajevo ovo je danas mjesto najvećeg intelektualnog potencijala i kapaciteta. Drago nam je da se Bolnica `Srbija` razvija u ovom pravcu“, rekao je Ćosić i poručio da će grad Istočno Sarajevo sa svojih šest opština biti podrška funkcionisanju i razvoju ove bolnice.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare