Simović: Imamo imidž uspješnog preduzeća

0

Javno preduzeće „Komunalno“ AD Pale ima imidž uspješnog preduzeća, a prošle godine je dobilo nagradu za najbolje komunalno preduzeće u Republici Srpskoj (RS), rekao je Srni direktor preduzeća Komo Simović. Simović je istakao da su godinama imali značajna ulaganja u razvoj preduzeća i nabavku nedostajuće opreme, ali kao i sva druga preduzeća, i njih je pogodila svjetska ekonomska kriza, nedostatak novca i smanjenje ulaganja.

„Smanjena je i platežna moć stanovništva, a preduzeća sve teže izmiruju svoje obaveze“, rekao je Simović i dodao da je i opština Pale u budžetu smanjila sredstva za zajedničku komunalnu potrošnju.

Prema njegovim riječima, problem im predstavlja i odluka Vlade RS o povećanju doprinosa na plate za oko 15 odsto, kao i Zakon o saobraćaju, koji ih obavezuje da sve svoje pošiljke moraju da šalju poštom.

„Mi imamo inkasante koji su dijelili račune, a sada ih moramo slati poštom, tako da po ovom i osnovu povećanja doprinosa godišnje moramo izdvojiti još 100.000 KM“, rekao je Simović.

Simović je podsjetio da je osnovna djelatnost „Komunalnog“ odvoz smeća, ali najviše novca dobijaju od opštine za obavljene poslove zajedničke komunalne potrošnje i čišćenje snijega, što je oko 50 odsto svih prihoda, odvozom smeća zarađuju oko 30 odsto prihoda i ostattak ostalim uslugama.

On je rekao da, kada je u pitanju čišćenje snijega, vozila i posipni materijal pripreme na vrijeme kako ne bi imali problema u zimskoj sezoni.

Simović je istakao da je njihova osnovna djelatnost odvoz smeća iz gradskog dijela Pala i centra Mokrog i Podgraba, a korisnici su im 450 pravnih i 3.600 fizičkih lica.

On je naglasio da su ove godine imali blagi pad naplate usluga i nastoje da je zadrže na nivou od 82 odsto.

Prema njegovim riječima, cijene usluga odvoza smeća su povećane prvi put u posljednjih 10 godina i iznose za stanovništvo 14 feninga po metru kvadratnom, za bolnice, dom zdravlja, škole 42 feninga po kvadratu, kancelarijski prostor 56 feninga, državni i opštinski organi i organizacije plaćaju 70 feninga i mala preduzeća, prodavnice i kafići 84 feninga.

Simović je istakao da oni vrše i sanaciju gradskih ulica, jer opština Pale svake godine obezbjedi 200 tona asfalta za te namjene.

On je naglasio da su u toku pripreme Pala za opštinsku slavu 28. avgusta – Uspenje Presvete Bogoridice, zbog čega svakodnevno vrše košenje trave i pranje ulica kako bi grad za slavu bio što ljepši.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare