Simanić: Gdje su svi ćutali – gusle su govorile

0

Mladi Paljanin Miloš Simanić kada je čuo pjesmu „Krvava Žepa“ poželio je da gusla i opjeva srpske istorijske junake koji su branili svoj narod i zaslužuju da žive u pjesmama, te danas uz gusle čuva srpsku istoriju od zaborava.

Simanić, koji je sada maturant paljanskog Srednjoškolskog centra, izjavio je Srni da bez obzira na to čime se bude bavio – uvijek će isticati značaj gusala i istorije jer one ne smiju pasti u zaborav.

„Gdje su svi ćutali – gusle su govorile. Za to im dugujemo veliku zahvalnost“, poručio je Simanić, član Guslarskog društva „Starina Novak“ sa Pala.

Ovaj mladić se bavi i folklorom, a gusla iz ljubavi prema srpskoj istoriji i želi da pokaže svima, posebno mladim generacijama, šta su gusle i da ih se Srbi nikada ne smiju odreći.

„Ako ih se odreknemo – odrekli smo se naše istorije“, izjavio je Simanić.

Prema njegovim riječima, guslanje nije teško naučiti i ako postoji ljubav lako se savlada – gudalom se prevlači preko struna, a onda rad prstiju ide svojim tokom.

„Bez treninga nema ničega, kao što guslanje bez pjevanja ne može i obrnuto“, istakao je Simanić.

Simanić je ispričao da se ljubav prema ovom instrumentu rodila dok je bio dijete, ali se guslanjem ozbiljnije počeo baviti tek 2017. godine, te se, čim je saznao da na Palama postoji jedno od najstarijih i najuspješnijih guslarskih društava „Starina Novak“, učlanio.

„Učitelji su mi pokazali osnovne vještine guslanja i za to sam im neizmjerno zahvalan. Nastupao sam na brojnim manifestacijama. To su najčešće festivali guslara, guslarske večeri“, rekao je Simanić i naveo da je u Nevesinju prije dvije godine osvojio 3. mjesto na Festivalu mladih guslara Republike Srpske.

On je napomenuo da su i profesori prepoznali njegov talenat, te je kroz učešće na priredbama mogao da mladima približi ovaj instrument i srpsku istoriju i doprinese školskim kulturnim manifestacijama – nastupao je na „Danima knjige“, „Danima sjećanja“, kao i na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i na Svetosavskoj akademiji.

Kada je riječ o njegovim daljim planovima, zainteresovan je za školovanje na Policijskoj akademiji u Banjaluci.

U Žepi kod Han Pijeska i nedjelju, 4. juna, biće obilježena 31 godina od pogibije 45 srpskih boraca, mučki ubijenih u klancu u zasjedi koju su im, uprkos prethodnom dogovoru, postavili pripadnici muslimanskih snaga.

Kolona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske 4. juna 1992. godine kretala se prema brdu Zlovrh, bila je u humanitarnoj misiji i imala je zadatak da dostavi hranu i vodu za 13 vojnika koji su na toj koti obezbjeđivali radio-relejni objekat.

Sa muslimanskim snagama bio je postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu, međutim, muslimanske snage su taj dogovor prekršile i mučki s leđa, iz zasjede, napale srpske vojnike.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare