Šestogodišnja Emilija Bogdanović donirala kosu oboljeloj djeci

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Emilija Bogdanović iz Istočnog Novog Sarajeva, koja će na jesen krenuti u školu, odlučila je u dogovoru sa roditeljima da svoju njegovanu kosu donira djeci oboljeloj od raka.

Šestogodišnja Emilija rekla je da bi voljela da i drugi ljudi dobre volje, koji su u mogućnosti, učestvuju u ovom humanom činu.

„Kosa će ponovo da poraste, a ukoliko će ona koju sam poklonila nekome da pomogne i učini da bar jedan dan bude srećniji onda sam i ja zadovoljna zbog toga“, istakla je Emilija, koja je izuzetno društvena, vesela i emotivna djevojčica.

Djevojčicina mama Vladanka rekla je da ovo nije prvo Emilijino šišanje, ali su, kada su odlučili da će donirati kosu, pustili da poraste određenu dužinu, tako da su poklonili 30 centimetara.

„To je ujedno i uslov za donaciju, kao i da kosa nije hemijski tretirana. Emiliji se svidjela nova frizura, jer se vodila mišlju da će nekoga usrećiti na ovaj način. Više je sa oduševljenjem gledala repiće koje smo odsjekli“, izjavila je Emilijina mama za Srnu.

Vladanka je istakla da su na ideju o donaciji kose došli tako što je Emiliju interesovalo zašto neka djeca nemaju kosu, te su odlučili da podrže projekat „Moja kosa tvoja kosa“.

„Pokušala sam da objasnim na što jednostavniji način koji će i njoj biti razumljiv i priznajem da se u tom trenutku rastužila. Kada sam je pitala da li bi željela da pomognemo drugarima, rado je prihvatila tu ideju. Mislim da u tom trenutku Emi nije bilo bitno što će odsjeći kosu, nego da će se neki drugar bolje osjećati zbog toga. Bez ikakvog nećkanja, postavila mi je samo pitanje, da li će taj drug ili drugarica onda da se igraju sa njom“, objasnila je Vladanka.

Ona je dodala da su dječija nevinost, male radosti i veliko srce ono na šta bi svi trebalo da ugledaju.

Emilijina mama je napomenula da je zdravim ljudima jako teško i da zamisle kako gubitak kose djeluje na djecu, a posebno na djevojčice, jer je to, na neki način, prvo što svi primijete.

Prema njenim riječima, kosa svakome puno znači, a posebno bolesnim ljudima koji sa njenim gubitkom, gube i samopouzdanje.

„To je trenutak kada borba sa rakom postaje vidljiva i okolini, ali i njima. Zato, doniranje kose je možda najbolji način da im pomognemo da vrate osmijeh na lice, steknu samopouzdanje, te da se osjećaju bolje i ljepše. Dajmo im snage da nastave borbu, jače i snažnije uz našu podršku. Stvorimo bolji svijet sa našom djecom, simbolima nevinosti i budućnosti“, istakla je Emilijana mama.

Ona je dodala da Emilija na jesen polazi u školu, a trenutno pohađa časove plesa. Jedna od njenih želja je i da upiše muzičku školu i ozbiljno se posveti pjevanju.

„Dodala bih i da Emilija pohađa vrtić `Nova radost`, kojem smo takođe zahvalni jer doprinose njenom socijalnom razvoju“, istakla je Vladanka, napominjući da je jako ponosna na kćerku koja je uspješno položila važan ispit velikodušnosti i dobročinstva, smatrajući da se dobro dobrim vraća.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare