Šesnaest godina tuge, ogorčenja i nepravde

0

Pripadnici jedinice „Beli vukovi“ obilježili su danas na Palama 16 godina od svirepog, gnusnog i još nerasvijetljenog ubistva legendarnog komandanta ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske Srđana Kneževića, Belog Vuka.

Nemanja Knežević, sin pokojnog Srđana, rekao je novinarima da njegova porodica uzalud već 16 godina čeka na bilo kakav rezultat istrage u vezi sa ubistvom njegovog oca.

„Ne znam zašto i ne znam kome nije u interesu da bude rasvijetljeno ovo gnusno ubistvo. Ja vjerujem u Boga i da će Bog kazniti naručioce, organizatore i izvršioce ubistva mog oca“, istakao je Nemanja.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/godisnjica-stradanja-srdjana-knezevica-2014/] width=[86] height=[86] title=[Šesnaest godina tuge, ogorčenja i nepravde] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb86_] thumb_cache_dir=[thumbs86] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

On je ponovio ogorčenje porodice Knežević i javno upitao nosioce pravosudnih funkcija gdje je zapravo spis u vezi sa ubistvom Srđana Kneževića, jer postoje informacije da je navodno „izgubljen“.

„Zašto onda ne pokrenu novi postupak?“, upitao je Nemanja.

General Milan Torbica, savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petra Đokića, nevjerovatnom je označio činjenicu da ni nakon 16 godina nije rasvijetljeno ubistvo Belog Vuka.

On je izrazioo sumnju u dobre namjere pravosudnih institucija BiH, ali je naglasio da čvrsto vjeruje u istinu i pravdu, kao da će ovaj slučaj konačno biti razriješen, a ubice otkrivene i kažnjene.

„Apelujem da svi pravosudni organi ubrzaju ovaj proces i da ga riješe, zarad smiraj porodice i zarad istine“, poručio je Torbica.

Prema njegovim riječima, Beli Vuk je bio veliki srpski junak, borac i stvaralac Republike Srpske, koji je pet puta ranjavan u borbama za slobodu srpskog naroda.

„Beli Vuk je bio čovjek velikog srca i hrabrosti“, zaključio je Torbica.

Polaganju vijenaca i cvijeća na Spomen-parku posvećenom Belom Vuku i njegovim poginulim saborcima prisustvovali su, zajedno sa članovima porodice i prijateljima, i predstavnici institucija Republike Srpske i BiH, opštine Pale, MUP-a Republike Srpske, boračke organizacije i građani.

Pripadnici i simpatizeri „Belih vukova“ i ove godine izrazili su ogorčenje činjenicom da pravosudne institucije nakon 16 godina nemaju odgovor na pitanje ko je ubio, a ko naredio i organizovao ubistvo njihovog legendarnog komandanta, koji je u vrijeme ubistva obavljao dužnost zamjenika načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo.

„Beli vukovi“ su po ko zna koji put ponovili apel nadležnim pravosudnim organima i institucijama da konačno razriješe ubistvo Belog Vuka, koje doživljavaju kao teroristički akt.

Članovi i prijatelji porodice i pripadnici „Belih vukova“ danas su položili vijence i cvijeće i prislužili svijeće i na grobu Belog Vuka u njegovom rodnom selu Tvrdimići.

Apel pravosuđu BiH: Otkrijte istinu o ubistvu Srđana Kneževića

Udruženje boraca „Beli vukovi“ sa Pala, nezadovoljno činjenicom da ni nakon 16 godina nije rasvijetljeno ubistvo njihovog legendarnog komandanta Srđana Kneževića, Belog Vuka, uputilo je otvoreno pismo nadležnim pravosudnim institucijama u BiH, pozivajući ih da prestanu sa „neradom“ i „spavanjem“ i da konačno počnu da rade posao za koji su dobro plaćeni.

„Danas se navršava 16 godina od svirepog ubistva našeg legendarnog komandanta Srđana Kneževića koji je ubijen pred očima supruge i dva maloljetna sina. Oni su na prozoru u pidžamama čekali da se vrati sa posla tata koji je, za razliku od vas, danonoćno radio“, navodi se u pismu koje je u Spomen-parku na Palama pročitao sekretar „Belih vukova“ Novica Kapuran.

On je u ime saboraca upitao ko je, zašto i zbog čega ubio Belog Vuka. „Naš komandant Srđan Knežević pet puta bio je ranjen, ali je i kao ranjenik sa nama bio na prvoj liniji i nije ležao u bolnici ni u udobnom krevetu kod kuće. A vi? Vi i na poslu spavate!“, naglasio je Kapuran.

On je sa žaljenjem konstatovao da srpskog junaka Belog Vuka, koji je više puta bio odlikovan za junaštvo i hrabrost, „na parkingu ubiše neke kukavice, koje vjerovatno i danas kukavički žive“. Prema njegovim riječima, na isti način ubijeni su i Risto Jugović i Željko Marković.

„Gospodo, počnite da radite, a kao rezultat vašeg rada očekujemo istinu i samo istinu! Ne stidite se reći nam je…“, uputio je apel sekretar „Belih vukova“ tužiocima i sudijama u BiH.

Pripadnici jedinice „Beli vukovi“ obilježili su danas na Palama 16 godina od svirepog, gnusnog i još nerasvijetljenog ubistva legendarnog komandanta ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske Srđana Kneževića, Belog Vuka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare