Šešlija: Možemo odgovoriti na pogoršanu epidemiološku situaciju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Bolnica „Srbija“ u Istočnom Sarajevu spremna je da prihvati sve pacijente koji, zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Sarajevsko-romanijske regije, dolaze na liječenje, izjavio je direktor ove ustanove Nebojša Šešlija.

Šelija je rekao Srni da se od 30 pacijenata oboljelih od virusa korona, koji su trenutno hospitalizovani u ovoj bolnici, troje nalazi u Jedinici intenzivne njege, od kojih je jedno na respiratoru.

„U proteklih pet-šest dana imamo povećan priliv pacijenata u našu ustanovu, kako za preglede, tako i za hospitalizaciju. Uglavnom je riječ o pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom koji su smješteni na kovid odjeljenju“, pojasnio je Šešlija.

Šešlija navodi da je u prvih 20 dana januara zabilježen manji broj zaraženih pacijenata čije je stanje zahtijevalo bolničko liječenje, pa ih je u tom periodu bilo i manje od 20, ali da je situacija sada složenija.

On podsjeća da je u Bolnici „Srbija“ na vrhuncu epidemije na području Sarajevsko-romanijske regije krajem oktobra i u novembru prošle godine bilo smješteno i do 100 pacijenata zaraženih virusom korona.

Šešlija naglašava da su se od marta prošle godine, kada se virus korona pojavio u ovoj regiji, medicinsko osoblje, ali i kompletan kolektiv ove ustanove suočili sa brojnim novim izazovima, koji su uspješno rješavani.

„Stalno dolazi do izmjene određenih protokola u liječenju, do novih saznanja i naša je ustanova spremno i kvalitetno odgovorila na to. Svi pacijente za koje je postojala indikacija su zbrinuti i pružena im je adekvatna zdravstvena zaštita“, rekao je Šešlija.

Govoreći o troškovima koje je epidemija virusa korona prouzrokovala, on je naveo podatak da je u planu potrošnje kiseonika za 2020. godinu ova ustanova planirala 30.000 KM, ali da je potrošeno kiseonika u vrijednosti od 200.000 KM, što je za oko sedam puta veše od planiranog.

„To je i organizaciono i finansijski veliki udar na naš sektor, međutim, zahvaljujući Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu imamo situaciju da kompletne troškove za nabavku kiseonika snositi sama Vlada Srpske“, rekao je Šešlija.

Šešlija je naveo da je ova ustanova u skladu sa instrukcijama Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, imenovala tim od jednog ljekara i dva medicinska tehničara za proces vakcinacije, te da sad očekuju dalje preporuke i instrukcije.

On kaže da će, prema trenutnim saznanjima, kompletan proces vakcinacije u Republici Srpskoj raditi Institut za javno zdravlje Srpske, a da će Bolnica „Srbija“ biti spremna da odgovori svim eventualnim zahtjevima nadležnih institucija u vezi sa imunizacijom stanovništva.

Kada je riječ o drugim bolestima, Šelija navodi da je od jula do decembra prošle godine, zbog velikog rasta broja zaraženih virusom korona, apelovano na pacijente sa hroničnim oboljenjima da ne dolaze.

„Prioritet su bili kovid pozitivni pacijenti i tada smo usluge pružali samo pacijentima sa hitnim stanjima. U tom periodu došlo je do određenih čekanja koje sada, kada smo vratili rad bolnice u pune kapacitete, nastojimo da smanjimo i da nadoknadimo zaostale preglede i poslove“, pojasnio je Šešlija.

Prema njegovim riječima, tokom vrhunca epidemije u ovoj ustanovi su nastojali da zbrinu sva hitna stanja i pruže neophodne usluge svim pacijentima.

„Tokom vrhunca pandemije sva naša odjeljenja su radila u onom obimu koliko je situacija dozvoljavala. Ginekologija je radila, nekad i u punom kapacitetu, a imali smo i pet poroda trudnica koje su bile kovid pozitivne. Hirurgija je izvodila složenije operacije koje su ranije rađene u Kliničkom centru u Banjaluci“, naglasio je Šešlija.

Šešlija je rekao da je, uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji, građanima Sarajevsko-romanijske regije pružena adekvatna zdravstvena zaštita.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare