Šeranić: Univerzitetska bolnica – primjer kako treba raditi sa mladim kadrovima

0

FOČA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izjavio je danas, nakon posjete Univerzitetskoj bolnici Foča, da je ova ustanova, kao baza Medicinskog fakulteta, primjer drugim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj kako treba i stručno i naučno usmjeravati i usavršavati mlade ljekare.

“Ovdje imamo i Medicinski fakultet i fočanska bolnica radi veoma dobru stvar, a to je da mlade kadrove koji se školuju na fakultetu odmah preuzima i daje im mogućnost, ne samo stručnog, već i naučnoistraživačkog usavršavanja, čime mlade ljude motiviše da se zadrže ovdje”, rekao je Šeranić.

On je naveo da je sa rukovodstvom fočanske bolnice razgovarao o organizaciji bolničkog sektora u Srpskoj, a podsjetio je i na ulaganja Vlade u ovu ustanovu, zahvaljujući čemu su svi paviljoni dobili novu termo-fasadu, vanjsku stolariju i krovni pokrivač.

“Vlada Srpske je u proteklih osam godina uložila oko 15 miliona KM, a u narednom periodu u modernizaciju bolnice uložiće još 15 miliona da bi unaprijedila rad ove ustanove i stanovništvu omogućila još kvalitetniju zdravstvenu zaštitu”, istakao je Šeranić.

Nakon utopljavanja na red je došlo i opremanje i modernizacija, za šta je Vlada Srpske odobrila sredstva, a direktor Univerzitetske bolnice Radmil Marić kaže da se time otvaraju nove mogućnosti za dalji razvoj, posebno hirurškog bloka.

“Ova modernizacija sa angio-salom i svim ostalim nudi varijante u daljem razvoju vaskularne hirurgije, koja se odnosi na endovaskularnu hirurgiju”, istakao je Marić.

On je naveo da će zdravstveni sistem Srpske tražiti promjene kada je riječ o njegovoj stabilizaciji.

“Ovakvi razgovori sa ministrom, a kasnije i kroz razgovore ekspertskih timova, pravi su put da se analizira stanje, gdje se nalazimo i šta možemo da očekujemo i da stvorimo funkcionalan sistem u kome će Univerzitetska bolnica Foča sigurno imati značajno mjesto”, rekao je Marić.

Šeranić: Vrhunac virusa gripa tek dolazi

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Foči da se tek očekuje vrhunac virusa gripa, te da je u odnosu na prethodnu godinu ovogodišnji virus agresivniji.

Šeranić je naveo da u ovoj sezoni u dominaciji virus gripa tipa AH1N1, koji je agresivniji u odnosu na tip B iz prošle sezone, pa se javljaju komplikacije kod ljudi koji boluju od drugih bolesti.

“Vrhunac gripa očekujemo tek u narednom periodu jer je tek počelo drugo polugodište, tako da ustanove treba da se pripreme, a sugerišem i da stanovništvo krene u prevenciju, prije svega, redovnim pranjem ruku, provjetravanjem prostorija, manjim boravkom na mjestima gdje je više lica”, rekao je Šeranić.

On je najavio da će pacijentima koji su na dijalizi u Republici Srpskoj, a koji zbog određenih procedura u januaru nisu dobili redovna primanja, ta sredstva biti isplaćena u februaru.

“Te procedure su upravo završene i očekujem da će isplate za prošlu godinu biti u februaru. Vlada, odnosno Ministarstvo zdravlja zajedno sa Ministarstvom finansija, u ovoj godini svojim budžetom već su planirala sav iznos koji je potreban za ovu godinu za pacijente koji su na dijalizi i transplataciji i peritonealnoj dijalizi”, rekao je Šeranić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments