Шеранић: Прелазак домова здравља на трезор мјера за њихову стабилизацију

0

БАЊАЛУКА – Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је у Народној скупштини Републике Српске да је прелазак домова здравља на трезорски систем пословања мјера која се односи на омогућавање њихове финансијске стабилизације у систему примарне здравствене заштите.

Шеранић је рекао да се дуго ради на томе и да су у тај систем уведени бројни домови здравља у Републици Српској, с обзиром на то да се та мјера показала као одговарајућа и помогла овим установама у бројним апектима, као и у самој организацији посла.

Он је указао да су препреке увођењу домова здравља у трезорски систем дуговања која имају прије 2020. године, те да се то првенствено односи на неуплаћене порезе и доприносе, као и заостатке према радницима.

Шеранић је нагласио да је Влада Републике Српске одлучила да обезбиједи средства да се изврше уплате за та дуговања.

„Она у овом тренутку за саме домове здравља по питању Фонда ПИО Српске износе око 42 милиона КМ, за Фонд здравства око 12 милиона КМ, док је око шест милиона КМ потребно за саме заостатке према радницима“, прецизирао је Шеранић, одговарајући на посланичка питања током „Актуелног часа“.

Он је рекао да по питању преласка домова здравља на трезор постоје јасне смјернице и рокови.

„Рок је до 30. априла да обавимо све техничке припреме на том плану“, рекао је Шеранић и додао да је на том плану важно да јединице локалне самоуправе донесу одговарајуће одлуке.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare