Шеранић: Доказати узрочно-посљедичне везе НАТО бомбардовања по здравље становника

0

БАЊАЛУКА – Потпредсједник Владе Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Бањалуци да ће Министарство здравља и социјалне заштите пружити подршку и активно учествовати у предстојећем правном процесу доказивања узрочно-посљедичних веза негативног д‌јеловања НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом на животе и здравље људи у Српској.

Шеранић је на конференцији за новинаре након састанка са италијанским адвокатом Анђелом Тартаљом рекао да је број обољелих од малигнитета у Српској повећан, али да поменуте узрочно-посљедичне везе бомбардовања треба доказати.

„То је суштинско питање. Ово је врло важна тема која се односи на грађане Српске у цјелини, па и БиХ, односно оне који су због бомбардовања обољели, изгубили живот или дан данас болују“, рекао је Шеранић након састанка са Тартељом којем су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, потпредсједник Владе Републике Српске Милош Букејловић и нишки адвокат Срђан Алексић.

Он је додао да правни процес треба да услиједи након прикупљања одређених медицинских података и идентификације људи у сарадњи са правним структурама, здравственим и осталим институцијама Српске.

„Ресорно министарство ће заједно са Институтом за јавно здравство Српске, те болницама радити на идентификацији одређених особа које имају право и могућност да приступе овом процесу“, рекао је Шеранић и додао да ће на овом плану бити драгоцјено искуство правника и институција из Србије.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare