Senzor za mjerenje kvaliteta vazduha na lokaciji Trga Republike Srbije

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo uspješno je realizovala projekat “Nabavka i postavljanje senzora za mjerenje kvaliteta vazduha” na području grada, a senzor je odnedavno postavljen i na Trgu Republike Srbije.
Projekat je dio inicijative Pametni grad Istočno Sarajevo, saopšteno je iz Gradske uprave.

Agencija je u prethodnom periodu u okviru projekta “Esmartsiti” kao pilot aktivnost postavila jedan senzor za mjerenje kvaliteta vazduha i drugih relevantnih parametara na području opštine Istočna Ilidža.

S obzirom da se u praksi potvrdio kvalitet i značaj informacija koje senzor prikuplja, Gradska razvojna agencija odlučila je da nabavi senzore i za preostale opštine u sastavu grada, navodi se u saopštenju.

Opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo dala je saglasnost Agenciji za postavljanje senzora i na području ove opštine i odnedavno je postavljen na lokaciji Trga Republike Srbije.

Iz Gradske razvojne agencije navode da “Parpl er” senzor kontinuirano mjeri kvalitet vazduha.

Preporučen je od domaćih i međunarodnih stručnjaka, a rezultati mjerenja su dostupni u realnom vremenu na veb-sajtu “Purple Air” /https://www.purpleair.com/map?opt=1/mAQI/a10/cC0&select=87331#11.87/43.82202/18.37557/ u skladu sa Air Quality Index-om koji prati koncentraciju zagađivača PM 2.5 i PM 10.

Indeks kvaliteta vazduha /Air Quality Index/ mjeri vrijednosti od nula do 500, gdje različite boje ukazuju na nivo zagađenosti – nula je zeleno, 500 crveno. Iznad 70 je neprijatno, oko 150 zabrinjavajuće, 250 je alarmantno, a sve preko toga zahtijeva preduzimanje određenih mjera.

(www.palelive.com / Srna / Grad Istočno Sarajevo)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments