Село Сарајево – мјесто духовног јединства руског и српског народа

0

МОСКВА – У Ивановској области у Русији налази се јединствено село Сарајево које је некада било баштина генералисимуса Александра Васиљевича Суворова, а ово невјероватно мјесто повезује са Балканом не само име, већ и протојереј Петар, који служи у најљепшој цркви Казанске иконе Богородице коју је подигао командант, пише „Руска газета“.

Свештеник, који се досљедно моли за братски српски народ од НАТО бомбардовања Југославије 1999. године, каже да је био шокиран до сржи ратом који се одиграо у Европи 1999. године.

„Рођен сам 1956. године и тада нам се чинило да рата у Европи више не може бити. За Србе сам знао из књиге митрополита Венијамина који је био поглавар бјелогардејске цркве и прави хришћанин“, рекао је отац Петар.

Он је испричао да је митрополит Венијамин послије принудног исељавања из Русије живио у великом сиромаштву у Европи, а притом је увијек пружао уточиште страдалницима и дијелио посљедњи комад хљеба.

„Митрополит се присјетио 1920. године када су хиљаде људи који су бјежали са Крима покушавало да се спаси и да су их свуда дочекали другачије. У Грчкој нису смјели да оду на копно док је владала глад. У Турској је било много боље, али се тамо све сводило углавном на трговину. Једино мјесто гд‌је су Руси прихваћени као људска бића била је Србија. Тамо су их прихватили као браћу. Срби су спасили руску емиграцију. То ми се урезало у душу“, истакао је отац Петар.

Протојереј је напоменуо да је након НАТО бомбардовања Србије 1999. године почео да се моли за српски народ.

„Српска делегација стигла је у Сарајево 2023. године захваљујући напорима директора Центра за међународну сарадњу `Руско-балкански дијалог` Евгенија Осенкова и челника руско-балканског центра за пословну сарадњу и културу Михаила Јарујева. Сада планирам да у цркву поставим икону Николаја Велимировића српског“, рекао је отац Петар.

Јарујев је указао на то да је, с једне стране, село Сарајево уско повезано са именом генералисимуса Суворова, а с друге стране ово мјесто привлачи пажњу српске јавности.

„Важно је да се почне рестаурација храма уз евентуално учешће Србије. Својим рукама створићемо још један бисер Златног прстена Русије, учвршћујући духовне везе, како унутар земље тако и са историјски блиским братским народима. Радујемо се свакој помоћи“, истакао је он.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare