Selaković: Obilježavanje Vidovdana dokaz da postojimo

0
Selaković: Obilježavanje Vidovdana dokaz da postojimo

ANDRIĆGRAD – Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković istakao je u Andrićgradu da Srbija voli i podržava Republiku Srpsku, kao i da je Vidovdan najbolji dokaz da, “uprkos svemu, postojimo”.

Selaković je u obraćanju prisutnima na obilježavanju stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu naglasio da Srbija poštuje svaku državu i svako uređenje u svom okruženju, a Republiku Srpsku voli, voljela je i voljeće dokle god postoji.

On je napomenuo da je rečeno mnogo o tome šta Vidovdan simbolizuje, podsjećajući da je Prvi svjetski rat koji je započet na Vidovdan 1914. godine, okončan Versajskom mirovnom konferencijom na Vidovdan 1919, iako su ratna dejstva prestala 1918. godine.

Selaković je rekao da je Versajsku konferenciju pomenuo zato što je tom prilikom utvrđeno da je Kraljevina Srbija u Velikom ratu izgubila 1.247.435 stanovnika, 26 odsto ukupne populacije i 66 odsto muških glava od 18 do 55 godina.

“Dokle svako od nas postoji, to treba da pamti i da zna da nije tih 1.247.435 metaka, maljeva ubilo toliko Srba. Ubilo ih je toliko, ali za tri, četiri, pet puta više, jer bi nas toliko bilo da nismo slobodu plaćali tako visokom cenom ili nas ne bi bilo, da se nismo borili za slobodu”, istakao je Selaković.

On je ukazao da je prije 110 godina u jednom pismu Stojan Novaković naveo da je “duhovnom radu jedina granica naša dobra volja”.

“Danas smo ovdje pred Andrićgradom, dokazom, šta može da učini duhovni rad koji nema ni granica ni brda, dokazom da Srbija i Srpska poštujući političke granice rade na onom planu koji za granice ne zna. Rade na duhovnom radu i jedinstvu srpskog naroda koji ne može da osporava niko”, naglasio je Selaković.

On je rekao da se zahvalnost za to, uz velike napore finansijske i materijalne Srbije i Republike Srpske, duguje čovjeku koji je imao ideju i viziju da tako nešto započne, domaćinu današnje svečanosti u Andrićgradu Emiru Kusturici.

“Hvala Vam što istrajavate u tome, što nas okupljate i podsećate na misli velikog Stojana Novakovića i onome čemu danas prisustvujemo, a to je rad na duhovnom zbližavanju. To je nešto što ne može niko da razruši i slomi, nisu uspeli mnogi ni prethodnih hiljadu godina, a uveren sam da još za minimum toliko neće mnogobrojni i silni u tome uspeti”, istakao je Selaković, obraćajući se Kusturici.

On je još jednom naglasio da će Srbija nastaviti da podržava Andrićgrad.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Selaković, NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrosanski Hrizostom i akademik Matija Bećković otkrili su danas u Andrićgradu spomenik braći Sokolović – Mehmed paši i Svetom Makariju tokom ceremonije obilježavanja stotinu godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments