Šehovac: Dobri rezultati video-nadzora

0

ISTOČNO SARAJEVO – Sistem video-nadzora na području grada Istočno Sarajevo daje dobre rezultate u poboljšanju bezbjednosti i, zahvaljujući njemu, rasvijetljena su i neka krivična djela, rekao je danas načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac.

Šehovac je na konferenciji za novinare rekao da su zahvaljujući video-nadzoru, koji je u upotrebu pušten u oktobru, rasvijetljene dvije krađe, po jedno razbojništvo, oštećenje tuđe stvari, identifikovana četiri krivična djela falsifikovanja isprave.

On je naglasio da je rasvijetljeno i devet saobraćajnih nezgoda čiji su počinioci pobjegli.

Šehovac je istakao da je uz pomoć video-nadzora u roku od sedam minuta riješena krađa vozila.

On je rekao da su zahvaljujući video-nadzoru kolegama u Kantonu Sarajevo pomogli da riješe dva ubistva.

Šehovac je naglasio da video-nadzor olakšava i sudske procese.

On je podsjetio da je na području grada Istočno Sarajevo, u okviru projekta „Bezbjedan grad“, postavljeno 170 kamera na 102 lokacije, a u ovaj sistem integrisane su i kamere sa područja opština Han Pijesak i Rogatica, tako da na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo ima ukupno 213 kamera.

Prema njegovim riječima, ovaj sistem se sastoji od tri segmenta: nadzor ulaza i izlaza u opštine, nadzor trgova i šetališta i nadzor obrazovnih ustanova.

„Nadzor svih ulaza i izlaza u opštine vrši se pomoću kamera za automatsko prepoznavanje tablica, a postoje i dodatne kamere koje snimaju u gro planu“, naveo je Šehovac i istakao da ove kamere daju obavještenja o vozilima za kojima su raspisane potrage, neregistrovanim i vozilima koja su učestvovala u nekom prekršaju, kao i saobraćajnu statistiku.

On je rekao da su pomoću ovih kamera u jednom mjesecu došli do podatka da je kroz područje u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo prošlo više od 1.330.000 vozila.

„To samo govori kolika je frekvencija saobraćaja na ovom području i kojim sve zadacima treba da odgovorimo“, naglasio je Šehovac.

Šehovac je istakao da se video-nadzor trgova i šetališta i obrazovnih ustanova vrši u kombinaciji fiksnih i pokretnih kamera sa optičkim zumom, tako da policajac može da zumira određeno područje i rotira kameru za 360 stepeni.

Šehovac očekuje da će rezultati biti još bolji, budući da u ovom sistemu postoji mogućnost nadogradnje i drugih opcija s ciljem poboljšanja bezbjednosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare