Sedmica borbe protiv tuberkuloze

0

Crveni krst Republike Srpske tradicionalno i ove godine u periodu od 14. do 21. septembra obilježava Nedjelju borbe protiv tuberkuloze, tokom koje će biti proveden niz aktivnosti s ciljem da se stanovništvu Srpske skrene pažnja na značaj borbe protiv ove zarazne bolesti.

„Tokom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze Crveni krst Republike Srpske provešće zdravstvene, socijalno humanitarne, higijensko-epidemiološke, ekološke i informativno propagandne aktivnosti pod sloganom `Tuberkuloza je izlječiva`“, izjavila je Srni stručni saradnik za zdravstvenu djelatnost Crvenog krsta Srpske Ljiljana Gluhović.

Prema njenim riječima, urađen je propagandni materijal, a štampane su i markice za građanstvo i poštanske markice, od čije prodaje se finansiraju aktivnosti Crivenog krsta Srpske u okviru Programa borbe protiv tuberkuloze.

„Radio-stanice emitovaće džingl koji govori o tome šta je tuberkuloza, te da je ova bolest izlječiva i da je nije sramota imati“, kaže Gluhovićeva.

Ona je navela da će u saradnji sa ljekarima biti organizovani pregledi stanovništva na terenu gdje je slabo razvijena zdravstvena zaštita da bi se prepoznale osobe koje imaju simptome koji mogu da ukazuju na tuberkulozu.

„Volonteri opštinskih i gradskih organizacija Crvenog krsta posjetiće bolnička odjeljenja gdje se liječe oboljeli od tuberkuloze kao i one na kućnom liječenju i uručiti im prigodne poklone“, rekla je Gluhovićeva.

Prema njenim riječima, biće ukazano i na značaj higijene životne sredine, jer je poznato da loši higijenski uslovi pogoduju nastanku tuberkuloze.

„Podaci pokazuju da nema povećanja broja oboljelih, ali i na neophodnost edukovanja stanovništva o ovoj bolesti“, kaže Gluhovićeva.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u Republici Srpskoj u toku 2013. godine prijavljeno je 440 oboljelih od tuberkuloze, a u šest mjeseci ove godine zabilježeno je još 163 novoboljela.

Incidencija tuberkuloze u Srpskoj iznosi 31,43 oboljelih na 100.000 stanovnika, pri čemu češće oboljevaju muškarci i lica starija od 65 godina.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare