Savčić: Budžetom riješen problem 8.400 demobilisanih boraca

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić izrazio je danas u Istočnom Sarajevu zadovoljstvo zbog činjenice da su budžetom Srpske za narednu godinu uvećana sredstva za samozapošljavanje demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, kao i za pomoć poslodavcima koji zaposle lice iz ove kategorije, čime bi bio riješen problem 8.400 demobilisanih boraca.

Savčić je, nakon sjednice Organizacionog odbora Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije, na kojoj je o povećanju i sredstvima za pomoć privredi upoznao i članove Odbora, pojasnio da je za samozapošljavanje, umjesto 5.000 KM po pojedincu planirano 10.000 KM, te naveo da će na taj način, kao i povratom sredstva od poreza i doprinosa poslodavcima biti riješen problem 8.400 demobilisanih boraca.

On je dodao da je za ove namjene planirano ukupno pet miliona KM.

„Prema evidencijama, demobilisanih boraca ima nešto više od 14.000“, naveo je Savčić.

On je rekao da je ostalo otvoreno pitanje mjesečnog boračkog dodatka za sve demobilisane borce koji nisu navršili 60 godina starosti, te da najveći problem za njegovo rješavanje predstavlja neutvrđen broj mogućih korisnika, za šta, kako je naveo, dio odgovornosti snosi i BORS.

Savčić je rekao da je nezadovoljan dijelom budžeta koji se odnosi na lične i porodične invalidnine pripadnika i porodica boračkih kategorija i boračkog dodatka koji ostaju na prošlogodišnjem nivou.

Predsjednik Boračke organizacije Srpske je istakao da je neophodne pokrenuti aktivnosti s ciljem zaštite istine o odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Nekome je sve dozvoljeno, a nekome nije ništa. Nama je mnogo toga zabranjeno. Nije nam dozvoljeno obilježavanje sjećanja na stradale u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu na mjestu gdje je izvršen taj zločin nad pripadnicima JNA. To prolazi i kod njihove javnosti, a i kod međunarodne“, napomenuo je Savčić.

Predsjednik Regionalnog odbora Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je danas nakon sjednice da još nije riješen zahtjev o reprezentativnosti Boračke organizacije.

„To je mimo zakona i uredbi“, napomenuo je Lalić.

On je naveo da je borački dodatak dodijeljen demobilisanim borcima koji su bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje zaključno sa 1. septembrom ove godine, a da je sa Zavoda, 31. decembra prošle godine brisan određen broj demobilisanih boraca.

„Time smo došli u situaciju da smo nekim našim saborcima dali mjesečni borački dodatak, a nekima ne. Sredstva za samozapošljavanje su čista farsa“, tvrdi Lalić.

On je rekao da je danas podržan zahtjev Udruženja veterana službi bezbjednosti Republike Srpske da 30. mart bude uvršten u značajne datume iz proteklog rata.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare