Savanović: Na današnji datum stvorena moderna srpska država

0

VIŠEGRAD – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas u Dobrunu kod Višegrada da su Srbi kroz istoriju dali mnogo žrtava za slobodu ovih prostora i da je na današnji datum stvorena moderna srpska država.
Savanović je obilježavanju Dana boraca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i 212 godina od Prvog srpskog ustanka, koje je održano u manastiru Dobrun kod Višegrada, podsjetio na istorijske trenutke koji su prethodili Prvom srpskom ustanku za koji je rekao da je bio buna protiv dahija, terora i svih pritisaka nepodnošljivog života.

On je podsjetio da je Prvi srpski ustanak, ali da je ubrzo nakon toga, već naredne godine, 1814. nastavljena borba protiv Turaka, te se današnji dan može smatrati kao najznačajniji datum u istoriji srpskog naroda.

„To je datum stvaranja moderne srpske države. Dvadeseti vijek je bio vijek ratova, krvi i borbe, kada je srpski narod stradao za slobodu i kada je za svoj opstanak na ovim prostorima morao da plati visoku cijenu“, rekao je Savanović.

On je ukazao da se istorija mora opet učiti iznova i izvući pouka da se više nikad ne ponavljaju ovakvi događaji.

„Živjeli smo u jednoj utopiji, a ta utopija je bila zajednička država. I nažalost ovaj prostor je ukorijenjen navikama sa predrasudama mržnje, ubijanja, okupacije i to mora da nam bude pouka da budemo jedinstveni, slobodni i moramo imati svoju otadžibinu“, istakao je Savanović.

On je dodao da je to pretpostavka za siguran i održiv život i da se moramo edukovati o tim istorijskim događajima, te ih prenositi u budućnost.

Savanović je naglasio da je srpski narod bio primoran 1991. i 1992. godine da brani svoje prostore jer je bio napadnut, ali da je ovaj put bio organizovaniji.

„Tako smo uspjeli stvoriti Republiku Srpsku koja je, istorijski posmatramo, najveća tvorevina u svim borbama srpskog naroda od Prvog srpskog ustanka do posljednjeg rata. I danas ima pokušaja da se decentralizuje i podvede pod državu BiH, a mi ne smijemo pasti u zamku i treba da se borimo ali samo jedinstveni možemo u tome uspjeti“, kaže Savanović.

Prema njegovim riječima, srpski narod se ne smije umoriti od upozoravanja i da ne bi skupo plaćao budućnost mora se iznova upozoravati, posebno oni koji su to prošli devedesetih godina.

Savanović je zahvalio Vladi Republike Srpske, resornom ministarstvu, institucijama Republike Srpske i svim ljudima koji su kroz istoriju dali živote i stvarali slobodu na ovim prostorima.

On je napomenuo da je ovo srpski prostor na kojem Srbi moraju ostati jedinstveni i biti svjesni činjenice da je nacionalni interes iznad politika.

U manastiru Dobrun kod Višegrada danas je obilježan Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i 212 godina od Prvog srpskog ustanka.

Obilježavanje je održano u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske i Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare