Šarenac: Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

0

Stanje bezbjednosti na području opštine Pale je zadovoljavajuće, kako po pitanju oblasti kriminaliteta, tako i javnog reda i mira i saobraćaja, rekao je načelnik Stanice javne bezbjednosti Pale Radovan Šarenac na sjednici Skupštine opštine Pale koja je održana juče.
Nakon sjednice Skupštine opštine Pale, na kojoj je prihvaćena informacija o radu Stanice policije, Šarenac je rekao novinarima da je broj krivičnih djela u 2015. godini povećan za 1,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

On je naglasio da su i dalje pojačane policijske patrole u blizini škola, posebno kada djeca dolaze i odlaze, i u vrijeme velikog odmora.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da opština ima aktivnu saradnju sa Centrom javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo i Stanicom javne bezbjednosti Pale.

Kada je u pitanju status CJB Istočno Sarajevo, Kovačević kaže da je resorni ministar potvrdio da sjedište Centra ostaje na Palama, a opština će u narednom periodu potpisati sporazum o poslovno–tehničkoj saradnji sa MUP-om Republike Srpske i izdvojiti 20.000 KM za nabavku motornog vozila koje će služiti pripadnicima policije.

„Radnici MUP-a čine znatne napore kada je u pitanju suzbijanje kriminala i organizovanog kriminala i mi u tom djelu želimo da damo svoj doprinos“, napomenuo je on.

Skupština opštine Pale na današnjoj sjednici prihvatila je informaciju o stanju u oblasti zapošljavanja u kojoj se navodi da je u 2015. godini došlo do smanjenja ukupnog broja nezaposlenih za 194 lica, dok je broj lica koja aktivno traže posao smanjen za 317.

U informaciji se navodi da je zaključno sa 2015. godinom na evidenciji nezaposlenih bilo 4.384 lica, dok je broj lica koja aktivno traže posao iznosio 2.829.

Kovačević je naglasio da je Skupština usvojila i zaključak da se postojeći Privredni savjet, koji čine predstavnici privrede, nauke i opštine, proširi sa predstavnicima klubova odbornika u Skupštini opštine kako bi savjet dobio i političku dimenziju.

„Sve strategije mora usvojiti Skupština i ovo je dobar način da se svi uključimo u rješavanje problema nezaposlenosti“, rekao je on.

Odbornik SNSD-a Bojan Pejović istakao je da lokalna zajednica može dati doprinos u rješavanju problema nezaposlenosti na području opštine Pale.

Pejović je istakao da se projekti zapošljavanja Vlade Republike Srpske realizuju svake godine, ali lokalna zajednica nije imala značajniji angažman u rješavanju ove problematike, iako i ona može dati doprinos.

„Zbog toga sam predložio da se formira komisija ispred opštine Pale da bi se ušlo u realizaciju strategije rješavanja nezaposlenosti na području opštine“, kazao je on.

Skupština je juče imenovala Slavku Brezo za direktora Dječijeg centra „Buba Mara“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare