Sara Samardžić prva doplivala do Časnog krsta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Trinaestogodišnja Sara Samardžić iz Istočne Ilidže prva je stigla do Časnog krsta na četvrtom bogojavljenskom plivanju održanom na rijeci Željeznici u Vojkovićima.
Samardžićeva je rekla novinarima da je od početka organizovanja ove manifestacije imala želju da učestvuje, a ove godine se i prijavila.

“Nisam ni znala da će biti ovako hladna voda, ali sve je dobro prošlo. Namjeravam da i narednih godina ponovo učestvujem”, istakla je Samardžićeva.

Ona je kao pobjednik dobila zlatnik koji je obezbijedio načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

Božović je rekao da se iz godine u godinu povećava zainteresovanost za bogojavljensko plivanje, a potvrda tome je prijavljenih 35 takmičara, među kojima su bile i tri djevojke.

“Ovo je jedina opština u sastavu grada Istočno Sarajevo i na ovom dijelu Republike Srpske gdje se organizuje bogojavljensko plivanje. Moramo da se potrudimo da ovu manifestaciju uvrstimo u red značajnih datuma, ne samo za ovu opštinu, nego i grad Istočno Sarajevo i da Turistička organizacija više učestvuje u svemu ovome”, istakao je Božović.

On je zahvalio svim učesnicima, kao i sponzorima i posjetiocima koji su ispratili ovo takmičenje.

Prošlogodišnji pobjednik Gradimir Miladinović, koji je za časni krst plivao 12. put zaredom, zadovoljan je brojem učesnika, a posebno što su učestvovale i djevojke.

“Ove godine smo imali tri djevojke, koje su zaslužile vodeće pozicije samim prijavljivanjem, jer uopšte nije lako, voda je hladna. Puno mi je srce kada sam vidio koliko je učesnika, što je za svaku pohvalu”, istakao je Miladinović.

Među učenicima su i tradicionalno braća Miloš i Marko Kovač sa Pala koji su istakli da se za Časni krst pliva 33 metra koja simbolizuju broj godina života Isusa Hrista.

Oni su napomenuli da su pobjednici svi koji skoče u vodu i isplivaju, te da je važno očuvati duh pravoslavlja.

Predsjednik Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Vojkovići” Ranko Skakavac, koji je i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, istakao je da je zadovoljan kako je sve proteklo.

Proslava Bogojavljenja počela je danas svetom liturgijom u Hramu Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima, gdje je osveštana voda, a nakon toga uslijedila je litija ispred hrama ka mostu “Ratka Močevića” koji se nalazi na ulazu u Vojkoviće.

Organizatori ove manifestacije su Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Vojkovići” i DŽudo klub “Famos” uz blagoslov Srpske pravoslavne crkvene opštine Vojkovići, a sredstva je obezbijedila opština Istočna Ilidža.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments