Saopštenje opštine Pale povodom tragičnog događaja

0

„Opština Pale je zatečena tragedijom koja se desila 24.03.2013. godine na Palama u kojoj je smrtno stradala maloljetna Sofija Vukadin, učenica Srednjoškolskog centra Pale i oštro osuđuje ovo brutalno ubistvo naše mlade sugrađanke.

Opština Pale izražava saučešće porodici nastradale djevojke.

Rukovodstvo opštine Pale je iznenađeno izjavom Načelnika Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Radenka Vasiljevića kojom se odgovornost pokušava prebaciti na lokalnu zajednicu, mada znamo da je bezbjednost i sigurnost građana u nadležnosti MUP-a Republike Srpske. Iznenađenje je tim još veće što se Centar javne bezbejdnosti Istočno Sarajevo prije par dana oglasio saopštenjem u kojem se tvrdi da je bezbjedonosna situacija na području naše opštine dobra i zadovoljavajuća, uprkos tome što se i prije toga u naselju Koran desilo ubistvo i pokušaj ubistva. Indikativno je i to da su se na Palama desila mnoga ubistva koja su i danas nerasvijetljena, a da tom prilikom nije gašena javna rasvjeta, te je izjava načelnika Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo deplasirana i sračunato skretanje pažnje sa onih koji su odgovorni za našu bezbjednost.

Opština Pale je u proteklom periodu uvijek stajala na usluzi predstavnicima MUP-a i uspostavljala dobru saradnju, što je i ocijenjeno na Forumu za bezbjednost, a kao dokaz je i uvažavanje izuzetno teške materijalne situacije pripadnika MUP-a – Stanice policije Pale, zbog čega im je opština i lokalna preduzeća, i pored teške materijalne situacije, kontinuirano pomagala u nabavci goriva, sigurnosnih kamera, prostora za rad, a prema Ministru MUP-a Republike Srpske obraćala se nekoliko puta sa zahtjevom da je neophodna prekategorizacija policijske stanice u Palama, jer sa postojećim ljudstvom, materijalnim sredstvima i skromnim količinama goriva, ne može se adekvatno i kvalitetno pokriti teritorija opštine Pale koja broji preko 30.000 stanovnika, 5.000 studenata, a u zimskoj turističkoj sezoni dnevna frekvencija gostiju je i do 8.000 turista.

Kada je u pitanju kontrola rada ugostiteljskih objekata upoznajemo javnost da je kontrola u isključivoj nadležnosti MUP-a Republike Srpske i Komunalne policije Opštine Pale, da su sve prijave podnesene po ovim pitanjima uredno proslijeđene nadležnom sudu, gdje su počinioci prekršaja procesuirani i prema istim preduzete odgovarajuće mjere. U tom smislu opština Pale će u okviru svojih nadležnosti, preduzeti radikalne mjere koje će se odnositi na drastično skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata i pooštrenje kaznenih mjera za prekoračenje radnog vremena.

Opština podržava građansku inicijativu o organizovanju mirnih protesta, koji za cilj imaju ukazivanje na lošu bezbjedonosnu situaciju na području naše opštine.

Ovim saopštenjem želimo upoznati javnost na stvarnu nadležnost zaduženih institucija po pitanju bezbjedosti građana, javnog reda i mira, bez želje da narušavamo dosadašnju saradnju sa Stanicom policije Pale i Centrom javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, koju ćemo i dalje razvijati u cilju bolje bezbjednosti naših građana.

Načelnik opštine Pale je donio Odluku da se utorak, 26.03. 2013.godine proglasi danom žalosti povodom tragične smrti naše mlade sugrađanske, te poziva javne institucije, ugostiteljske objekte i lokalne medije da se tog dana ponašaju shodno ovoj Odluci“, stoji u saopštenju.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare