Saopštenje opštine Pale povodom medijske analize izvještaja CCI

0

Povodom zloupotrebe i pogrešne interpretacije „Izvještaja o stanju kvaliteta života za 2011. godinu“ koji se odnosi na opštinu Pale, a koji je Centar civilnih inicijativa (CCI) objavio u maju ove godine, iz kabineta načelnika opštine Pale obavještavaju:

31. maja portal Palelive.com preuzeo je (izvor: Press.rs) i objavio senzacionalistički koncipiran tekst pod naslovom – „CCI: U Palama vlada glad“ ilustrovan fotografijom stare i nemoćne osobe nad kontejnerom za smeće.

Kako naslov teksta pogrešno navodi da je to stav ili rezultat istraživanja CCI, smatrali smo neophodnim da ovoj nevladinoj organizaciji ukažemo na zloupotrebu dijela projekta koji inače smatramo korisnim i na kojem smo, uostalom sarađivali tokom protekle godine.

Tim povodom Siniša Bencun, projekt menadžer CCI uputio nam je pismo u kojem izražava žaljenje da se veoma često pojedine informacije izvlače iz konteksta i da CCI svakako nije dao kvalifikaciju da u Palama vlada glad nego da su podaci o broju siromašnih dati na osnovu broja domaćinstava sa primanjima ispod 60% od prosječnog primanja po domaćinstvu u BiH, odnosno ispod 500 KM, te da na području opštine nema javne kuhinje, ne ulazeći u kvalifikaciju potrebe za takvom ustanovom.

Sve kategorizacije i poređenja, dodaje Bencun, vršene su na osnovu 14 posmatranih opština te se ne mogu izvoditi generalne kvalifikacije za položaj opština na nivou cijele BiH ili RS.

Iz CCI takođe upozoravaju da u pomenutom novinskom tekstu nema niz drugih podataka koji izdvajaju Pale kao najbolju lokalnu zajednicu kada je u pitanju 14 posmatranih opština kao što su uočeni kvalitet društva, opšta bezbjednost građana prikazana kroz prizmu broja saobraćajnih nezgoda i teških krađa, lokalna uprava kao servis građana, zatim oblast zdravstva, životne sredine, infrastrukture itd.

Kompletan „Izvještaja o stanju kvaliteta života za 2011. godinu“ možete preuzeti ovdje.

Apelujemo na sredstva informisanja da svoj doprinos razvoju lokalne zajednice u kojoj žive i rade daju kroz objektivno i kvalitetno informisanje.

(www.palelive.com / pale.rs.ba)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments