Vlada uradila mnogo za standard studenata

0

FOČA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas da je Vlada Srpske uradila mnogo na poboljšanju uslova studiranja na Medicinskom i Bogoslovskom fakultetu u Foči, te da će do polovine maja biti poznato iz kojih sredstava će ulaganja biti nastavljena.

„Nesumnjivo je opredjeljenje Vlade da bude završen Studentski dom, a onda se otvara i priča o rekonsturukciji zgrade Bogoslovskog fakulteta“, naglasio je Mutabdžija.

Na sastanku Mutabdžije sa opštinskim rukovodstvom, rektorima univerziteta Istočno Sarajevo i Banjaluka i predstavnicima studenata, Ferijalnog saveza i Omladinskog pokreta Foča, dogovoreno je da su izvjesni nastavak opremanja Studentskog doma, rekonstrukcija zgrade Bogoslovskog fakulteta, ali i ostali projekti na poboljšanju standarda studenata.

Na sastanku je aktuelizovana i priča o provođenju sporazuma koji je Univerzitet u Banjaluci pokrenuo sa Šumarskim fakultetom i opštinom Foča o otvaranju nastavno-naučne baze u Zavaitu kod Foče.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da će u aktivnosti biti uključeno i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i preduzeće „Šume Republike Srpske“.

On je istakao da Univerzitet u Banjaluci ne odustaje od ideje otvaranja ove baze, ali da to svakako ne može realizovati bez „Šuma“.

Dogovoreno je da se uskoro pred Vladom Srpske nađe i ideja Ferijalnog saveza o otvaranju razvojno-istraživačkog centra u Nacionalnom parku „Sutjeska“ koju su podržali rektori oba univerziteta i studentske organizacije, kao i opština Foča.

„Centar bi imao više ciljnih grupa u okviru kojih bi radili centar za šumarstvo i centar za ekologiju i zaštitu životne sredine, ruralni i održivi razvoj i turizam“, naveo je predsjednik Upravnog odbora Ferijalnog saveza Republike Srpske Dubravko Suvara.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković rekao je da sličnih centara ima i u susjednim zemljama, te da bez podrške univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu ovo ne bi bila ozbiljna zamisao. On je dodao da ga posebno raduje što će tu raditi studenti.

Osim obrazovanja, u Foči je danas bilo riječi i o afirmisanju kulture.

„Saglasili smo se da elitistička kultura ima poseban tretman u lokalnim zajednicama u kojima djeluju fakulteti jer one imaju potrebu da ponude više sadržaja studentima“, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare