Sanirano 12 žarišta antraksa na Sokocu i jedno na Palama

0

Nadležna veterinarska inspekcija u saradnji sa veterinarskom službom na području opštine Sokolac sanirala je 12 žarišta antraksa (crni prišt) i jedno žarište na rubnom području opštine Pale, potvrđeno je danas Srni u republičkom Inspektoratu. Saniranje žarišta ove bolesti podrazumijeva bezbjedno čuvanje i neškodljivo uništavanje leševa uginulih životinja (spaljivanje i zakopavanje), pooštrenu dezinfekciju svih mjesta na kojima su uginule oboljele ili na bolest sumnjive životinje, kao i dezinfekciju pribora i oruđa koji su dolazili u kontakt sa tim životinjama.

U navedenih 13 žarišta oboljelo je ukupno 15 životinja (goveda) i dvije osobe koje su hospitalizovane, a zaražene su prilikom klanja oboljele životinje.

Veterinarska inspekcija je na terenu i kontroliše provođenje naloženih mjera i provođenje vakcinacije životinja.

Nakon vakcinacija u zaraženim područjima koja je počela juče, uslijediće vakcinacija na ugroženim područjima.U prvoj fazi biće vakcinisani goveda i konji, a u drugoj sitni preživari (ovce i koze).

Mjere koje je preduzela nadležna veterinarska inspekcija, u saradnji sa veterinarskom službom, u skladu su sa Pravilnikom o mjerama suzbijanja i iskorjenjivanja bedrenice kod životinja i naredbom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Na području opštine Sokolac provodi se hitna vakcinacija životinja na antraks (crni prišt) koji je u periodu od 13. jula registrovan kod goveda u ovom kraju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare