Sanacija lokalnog puta ili blokada

0

Stanovnici Mjesne zajednice /MZ/ Bulozi u opštini Istočni Stari Grad organizovali su jutros mirni tročasovni protest na lokalnom putu Han Derventa – Bulozi, odakle su uputili zahtjev nadležnim organima da u roku od 15 dana obezbijede sredstva i saniraju ovu cestu, koja se koristi kao alternativna saobraćajnica zbog radova na tunelu „Čeljigovići“.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović potvrdio je novinarima da ova lokalna zajednica podržava današnje okupljanje mještana Buloga i njihovu odlučnost da istraju u svojim zahtjevima.

“Nažalost, došlo je vrijeme da građani sami moraju da iskazuju nezadovoljstvo (ne)radom ili opštine ili nekog ministarstva ili Vlade Republike Srpske /RS/, zavisi već od toga koga smatraju odgovornim za nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze nakon što je ovaj lokalni put pretvoren u alternativni pravac na magistralnom putu Sarajevo – Pale“, konstatovao je Gašanović.

Prema njegovim riječima, ta odluka donesena je, bez znanja opštine i bez saglasnosti građana, kao i bez ikakve koordinacije Direkcije za puteve RS, izvođača radova “Romanijaputeva“ i opštine Istočni Stari Grad.

On smatra da je nezadovoljstvo stanovnika MZ Bulozi opravdano, jer oni strahuju da će biti izigrani i da će lokalni put koji koriste do zime biti u katastrofalno lošem stanju, bez ikakvih izgleda za popravku i pomoć nadležnih institucija.

“Mi se plašimo da će, kada bude gotov tunel ‘Čeljigovići’, put preko Buloga biti zaboravljen. Vjerujem da ćemo istrajati u našim opravdanim zahtjevima, a na građane sam apelovao da u narednih 15 dana pokušamo mirnim putem da riješimo ovaj, za nas, veliki problem“, naglasio je načelnik opštine Istočni Stari Grad.

Gašanović je upozorio da u slučaju totalne blokade puta preko Buloga, odnosno radikalnije akcije mještana, opština Istočni Stari Grad neće imati direktnih šteta ili posljedica, ali da će se sa ozbiljnim problemima suočiti opštine Pale i Sokolac, čiji su građani profesionalno, ali i na druge načine, vezani za Istočno Sarajevo i Sarajevo.

Predsjednik Savjeta MZ Bulozi Dane Petrović rekao je novinarima da su mještani ovog naselja, koje broji oko 400 stanovnika, odlučni u svojim namjerama da se izbore za sanaciju puta preko Buloga, jer će im u protivnom predstojeća zima i zimski uslovi u saobraćaju donijeti mnogo više problema nego do sada.

Prema njegovim riječima, “Romanijaputevi“ sa Sokoca voljni su da se odmah uključe u radove na sanaciji puta, ali da za to nemaju potrebna finansijska sredstva, zbog čega je neophodna interventna pomoć Minstarstva saobraćaja i veza i Direkcije za puteve RS.

On je ponovio da je u katastrofalnom stanju dio puta od kamenoloma prema Lukavici, te upozorio da će mještani, ukoliko se ne izvrši sanacija, blokirati saobraćaj na tom putu, koristeći vlastite automobile, mašine, te kamenje i drveće.

Petrović je izrazio nezadovoljstvo i ponašanjem nesavjesnih vozača koji, tranzitno koristeći ovaj alternativui pravac, iz svojih automobila pored puta bacaju velike količine smeća.

“Na tu saobraćajnu nekulturu mi ćemo u nedelju odgovoriti na sebi svojstven domaćinski način, kao ljudi koji se bave poljoprivredom i stočarstvom, tako što ćemo organizovati veliku akciju čišćenja smeća koje se nalazi pored pored puta“, najavio je predsjednik Savjeta MZ Bulozi.

Lokalni put Han Derventa – Bulozi koristi se kao alternativni pravac za saobraćaj na relaciji Sarajevo – Pale, nakon što je u aprilu počela sanacija tunela „Čeljigovići“ koji je povezivao magistralni put na tom pravcu.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=BoshN5ND9pc}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare