Samo 11 poljoprivrednika na spisku za gorivo

0

HAN PIJESAK – Na spisku poljoprivrednika za preuzimanje regresiranog dizel-goriva na području Han Pijeska našlo se samo 11 proizvođača, a iz opštinskog Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti pozivaju poljoprivredne proizvođače da što prije ažuriraju podatke u registru poljoprivrednih gazdinstava radi ostvarivanja ovog prava.
Za sada je 231 poljoprivrednik ostao bez te vrste podsticaja, rekli su za Srnu u resornom odjeljenju opštine Han Pijesak.

Samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Han Pijesak Momirka Ponjarac kaže da su u Registar poljoprivrednih gazdinstava upisana 242 poljoprivrednika i da je u prvom obračunu samo njih 11 ostvarilo pravo na regresirano dizel-gorivo, takozvani „plavi dizel“, po cijeni umanjenoj za troškove akciza i putarine u iznosu od 0,60 KM po litru.

„Poljoprivrednici su razočarani i traže obrazloženje, jer se regresirano gorivo prema Pravilniku o podsticajima koristi za izvođenje proljećnih i jesenjih radova u poljoprivredi“, kaže Ponjarac.

Ona dodaje da se poljoprivrednici pitaju, kako će izaći na kraj sa ulaganjima za košenje planinskih livada i prikupljanjem sijena koje se na ovom području najčešće koristi kao osnovna hrana za stoku.

Prema njenim riječima problem je mogao nastati samo prilikom ažuriranja podataka kada su se poljoprivrednici prijavljivali APIF-u, a da pri tom nisu naveli način korištenja poljoprivrednog zemljišta.

„Kako Agencija vrši dva obračuna za odobravanje pripadajućih količina regresiranog dizel-goriva, poljoprivrednici koji do sada nisu ažurirali podatke u registru poljoprivrednih gazdinstava mogu to učiniti najkasnije do 15. maja, kada ističe rok za ažuriranje u skladu u sa Uredbom o upisu u Registar“, pojasnila je Ponjarčeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare