Šahovski klub „Romanija“ sa novim prostorijama i novim ciljevima

0

Na redovnoj sjednici Šahovskog kluba „Romanija“ Pale održanoj 15. januara 2016. godine u novim prostorijama, predsjednik kluba Branislav Blagojević se zahvalio načelniku Opštine Pale gospodinu Miodragu Kovačeviću na uloženom naporu i ingerencijama oko dodjele na korišćenje prostorija u Sportskoj dvorani „Peki“.

Na taj način su stečeni uslovi za nesmetan rad i opstanak kluba. Dosadašnje prostorije su bile uglavnom neuslovne i iziskivale znatna novčana sredstva. Nova prostorija u potpunosti zadovoljava sve uslove u smislu osvjetljenosti, urednosti, rasvjete i izolacije.

Iskazana je zahvalnost članu kluba Draganu Dragiću koji je klubu donirao 10 novih šahovskih garnitura (šahovske ploče, figure i satove), stolove i dovoljan broj stolica, za prostorije u kome je sada sjedište kluba. Oprema je dopremljena iz Njemačke, a troškove dostave snosio je lično gospodin Dragan Dragić. Zahvalnost je iskazana i mnogom drugim subjektima, koji nesebično pomažu rad ovog kluba.

Na sjednici je usvojen i izvještaj za 2015. godinu, kao i plan i program za 2016. godinu. Dogovorena je saradnja ŠK „Romanija Pale“ i ŠK „Gambit“ na svim nivoima.

Omladinci ŠK „Romanija“ i ŠK „Gambit“ nastupaće zajedno na takmičenjima kao ŠK „Romanija“ Pale. Omladince će pripremati i voditi Boris Popić.

Rang u kom se takmiče seniori kluba je Druga šahovska liga Republike Srpske. Ambicije su plasman u Prvu šahovsku ligu RS. Klub planira učešće u kvalifikacijama za prvu republičku ligu u 2017. godini.

U narednom periodu klub planira mnogo aktivnosti, među kojima je i simultanka sa velemajstorima za za omladince i juniore. U planu je i Organizacija međunarodnog pozivnog turnira, povodam Krsne slave Uspenja Presvete Bogorodice i dana Opštine Pale 28. avgusta 2016. godine. Na turniru klub očekuje da ugosti više velemajstora i inter-majstora iz država okruženja kao i ostale šahiste iz okruženja. Zavisno od obezbjeđenih sredstava i ugovorenog odziva visoko rangiranih učesnika, bila bi izvršena kategorizacija i raspisan poziv za turnir, krajem jula 2016. godine. Prvenstvom bi otpočele takmičarske i pripremne aktivnosti kluba.

Tokom godine klub planira da organizuje više turnira u brzopoteznom šahu, na kojim bi pored članova kluba pravo učešća imali i igrači sa strane, iz drugih klubova u okruženju.

Šahovski klub „Romanija Pale“ je član Druge lige Šahovskog saveza RS. Nosilac je i nasljednik tradicije predratnog istoimenog Šahovkog kluba iz Pala, čija tradicija datira još od sredine prošlog vijeka. Kroz klub je prošao veliki broj kvalitetnih igrača i ostvareni su zapaženi rezultati na svim nivoima.

Klub je značajne rezultate zabilježio od 2006. do 2009. godine. Tada je junior kluba, Stefan Jokić izborio učešće za evropsko i svjetsko prvenstvo. Učestvovao je na Evropskom prvenstvu koje je održano u Hrvatskoj u Šibeniku. Tom prilikom se kvalifikovao za Svjetsko prvenstvo u Kazahstanu, na koje nije otputovao zbog loše bezbjedonosne situacije.

(www.palelive.com / V.V.)Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare