Šagolj: Neophodno pridržavanje propisanih mjera

0

ISTOČNO SARAJEVO – Rukovodilac Službe hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja Istočno Sarajevo Marela Šagolj ističe da je neophodno da se građani pridržavaju preventivnih mjera i ozbiljno shvate opasnost od virusa korona kako bi zaštitili sebe, članove porodice, prijatelje, te istakao da je medicinski kadar ove zdravstvene ustanove pod velikim pritiskom i premoren.

„Do sada je trećina osoblja od 126 zaposlenih bila zaražena virusom korona“, rekla je Šagoljeva za Srnu i dodala da su se do ovog trećeg talasa dobro držali, ali ih je virus korona sada desetkovao, dijelom zbog njegove virulencije, a dijelom zbog premora i pada imuniteta.

Ona ističe da u Službi hitne medicinske pomoći radi 10 tehničara, a od prošlog mjeseca četiri ljekara, kao i da dnevno kroz ovu službu prođe oko 40 pacijenata, a do 130 pacijenata kroz kovid ambulante, koliko i kroz porodičnu medicinu.

Šagoljeva dodaje da većina ljekara već drugu godinu istovremeno radi na tri radna mjesta – porodičnoj medicini, Službi hitne medicinske pomoći, kovid ambulanti, a od nedavno su angažovani i u sprovođenju procesa vakcinacije.

„Kako izdržavamo, ne znamo ni mi. Od nas se očekuje da odgovorimo na sve zahtjeve od Ministarstva zdravlja i naših pacijenata. Neki od našeg oboljelog osoblja su imali teške upale pluća i trebalo im je dugo vremena da se oporave, a ono najtragičnije je da su i majke naših dvoje kolega preminule od posljedica infekcije“, istakla je Šagoljeva.

Ona kaže da građani ne bi trebalo da sa simptomima infekcije disajnih puteva dolaze na pregled u Službu hitne medicinske pomoći ili ambulantu porodične medicine, jer osoblje nije u zaštitnoj opremi i uglavnom ima samo običnu hiruršku masku, a pritom ugrožavaju i sve koji su tu zatekli, trudnice, osobe na hemodijalizi, oboljele od malignih bolesti i druge pacijente i osoblje.

Ona dodaje da se dešava da pacijenti svjesno kriju simptome povišene temperature i infekcije respiratornih puteva, pa tek nakon pregleda priznaju da već nekoliko dana imaju povišenu temperaturu, zbog čega apeluje na građane da budu iskreni.

Šagoljeva napominje da je neophodno da građani nose maske u zatvorenom prostoru, da izbjegavaju okupljanja u većim grupama, te ističe zadovoljstvo jer je započet proces imunizacije.

Prema njenim riječima, sa područja Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže u okviru Doma zdravlja je vakcinisano oko 150 osoba, od čega su većina zdravstveni radnici, zatim zaposleni u Domu za stara lica, te stanovnici stariji od 65 godina.

Šagoljeva, koja se vakcinisala prije skoro dva mjeseca u Srbiji, zahvalila je na ovom gestu i velikoj pomoći.

„Do sada je veliki broj naših stanovnika otišao na vakcinaciju u Srbiju i ide i dalje, jer kod nas još nije počela masovna vakcinacija“, rekla je Šagoljeva i napomenula da je masovna vakcinacija jedini način da se ova bolest stavi pod kontrolu i da se svi vrate normalnom načinu života.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare