Сачувати српски језик – основни стуб српског националног идентитета

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Најбитније што треба радити јесте сачувати матерњи језик, јер је то основни стуб српског националног идентитета уз ћирилицу као писмо српског језика и српског народа, рекао је данас асистент на Катедри за србистику Филозофског факултета на Палама Душан Пејић.

Пејић је истакао да је све што је српски народ створио у домену културе, књижевности, умјетности и науке створено на српском језику.

Пејић, један од предавача на данашњој интерактивној радионици за основце коју је поводом Међународног дана матерњег језика организовала Матична библиотека у Источном Сарајеву, истакао је да су предавачи били пријатно изненађени знањем и здравим размишљањем д‌јеце која су дошла на радионицу.

„Они доста тога знају, нарочито у овом дијелу радионице који се односио на познавање англицизама, односно страних ријечи из енглеског језика које се данас учестало употребљавају у српском језику“, рекао је Пејић новинарима.

Директор Матичне библиотеке у Источном Сарајеву Наташа Кулашинац нагласила је да с циљем очувања матерњег језика ова установа дуги низ година организује слична предавања о теми очувања српског језика.

Према њеним ријечима, одређена истраживања показују да 43 одсто језика у свијету изумире, због чега је у данашњем свијету важно очувати српски језик.

Учесник радионице Филип Пекић рекао је да су основци на радионицу дошли да прошире своје знање о српском језику, наводећи да су д‌јеца научила да не треба да користе ријечи из енглеског језика, већ оне из свог матерњег, српског.

„На примјер то су ријечи `рендом`, што значи `случајно`, онда `шер`, `лајк` и сличне“, навео је Пекић.

Данашњу радионицу за ученике од шестог до деветог разреда основних школа поводом Међународног дана матерњег језика под називом „Приче о ријечима“ организовала је Матична библиотека у Источном Сарајеву у сарадњи са Катедром за србистику Филозофског факултета на Палама.

Сваког 21. фебруара у свијету се обиљежава Међународни дан матерњег језика, који је Унеско одредио као дан када се већа пажња посвећује питањима његовања језичке и културне различитости.

У свијету се говори око 6.000 језика, а, према прогнозама лигвиста, до краја 21. вијека више од половине језика ће одумријети.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare