Ruta tri od Pala do Vardišta uvrštena u „SITO-mrežu“

0

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas da je u projekat izgradnje nove saobraćajnice Sarajevo-Beograd u „SITO- mreži“ već uvrštena ruta tri, koja bi išla reko Pala, Sokoca, Rogatice, Višegrada do Vardišta. „Trenutno je u izradi i studijska dokumentacija koja treba da pokaže opravdanost te rute, ali i drugu varijantu, preko Mesića i Goražda prema Vardištu“, rekao je Trninić novinarima nakon sastanka sa ministrom prometa Federacije BiH /FBiH/ Denisom Lasićem.


On je dodao da će nakon nakon razgovora biti razmotreno koji će to biti pravac, ponovivši da Republika Srpska zastupa ono što je već uvrstila u svoja strateška dokumenta, odnosno Prostorni plan i strategiju razvoja, a odnosi se na rutu tri.

Trninić je naveo da je na sastanku razgovarano i o Koridoru „Pet ce“, koji se gradi kroz FBiH, dok u Republici Srpskoj još nije počela njegova realizacija, iako je urađena sva potrebna projektna dokumentacija.

On je dodao da je izgradnja tog dijela koridora od Doboja do Brčkog podijeljena u četiri faze.

„Bilo je riječi i o putu Banjaluka – Mlinište i imamo potpunu podršku ministra Lasića da taj pravac, koji bi se nastavljao kroz Livanjski kanton i dalje prema Splitu, uđe u „SITO – mrežu“. Takođe smo pomenuli i već izvjestan projekat puta Banjaluka-Lašva“, rekao je Trninić.

On je dodao da je razgovarano i o projektima u željezničkom i drumskom saobraćaju i da o njima postoji visok stepen saglasnosti.

Trninić je naveo da je na današnjem sastanku dogovoreno da za petnaestak dana bude održan sastanak kako bi se određene stvari konkretizovale i ubrzala njihova realizacija.

Lasić je naveo da je jedna od tema sastanka bila uspostavljanje putne veze između Sarajeva i Beograda, dodavši da ima više verzija kada je riječ o rutama.

„Po pitanju struke najbliža je ruta Sarajevo-Pale-Ustiprača-Goražde-Višegrad- sa Vardištem kao tačkom spajanja. Ima još jedna mogućnost, da to bude dio auto-puta Sarajevo-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina“, rekao je Lasić.

Prema njegovim rječima, mišljenje o tome treba da daju predstavnici Srbije i BiH, dok će nadležna ministarstva iz Republike Srpske i FBiH to pratiti.

Lasić je dodao da je na sastanku razgovarano i o željezničkom sektoru, kao i pravcima u kojima postoje zajedničke spojne tačke, naglasivši da, što se tiče ova dva ministarstva, nema bilo kakvih spornih pitanja.

On je potvrdio da je poništen tender u vezi sa gradnjom Koridora „Pet ce“ u njegovom južnom dijelu jer je Evropska investiciona banka nakon dvije i po godine trajanja tendera, odlučila da bude ponovljen.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare