Ruski dobrovoljci ginuli braneći srpsku zemlju

0

VIŠEGRAD – Na Srpskom vojničkom groblju na Megdanu u Višegradu danas je, povodom Dana ruskih dobrovoljaca, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služilo parastos za 49 dobrovoljaca, koji su poginuli u redovima Vojske Republike Srspke /VRS/ tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.


Ovaj datum je u kalendaru zanačajnih istorijskih događaja Republike Srpske određen 12. aprila, na dan kada je 1993. godine na brdu Zaglavak poginuo ruski dobrovoljac Konstantin Bogoslovski, čije je mjesto pogibije danas posjetila njegova majka LJudmila i preživjeli ruski vojnici sa ratišta Srpske.

„Teško je sve to preživljavati. Prvi put sam na Zaglavku pronašla i neke lične stvari mog poginulog sina, a danas sam u društvu njegovih ratnih drugova bila na mjestu pogibije“, rekla je LJudmila Bogoslovska.

Ona je istakla da rusko-srpsko prijateljstvo mora biti još čvršće i poželjela da se Kosovo vrati Srbiji, kao što se Krim vratio Rusiji.

Ruski dobrovoljac Boris Jurijevič Zemsov prislužio je svijeću kod spomenika ruskim dobrovoljcima u Višegradu i očitao molitvu.

On je ispričao kako je od artiljerijske granate, pred njegovim očima, stradao Bogoslovski.

„On je bio ratnik koji je branio srpsku zemlju“, dodao je Zemsov.

Prvi put poslije 21 godine na Zaglavku je bio i ruski dobrovoljac Vladimir Fjodorovič Sidrov, koji kaže da je teško doživio dolazak na mjesto pogibije njegovog druga.

„Predložio sam da se na ovom brdu podigne veliki ruski krst vidljiv sa svih strana kao uspomena na poginule Ruse“, rekao je Sidrov.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković naveo da se „na muci poznaju junaci“, koji su čak iz Rusije došli da pomognu sabraći Srbima.

Književnik LJiljana Bulatović je o pogibiji Konstantina Bogoslovskog i njegovih drugova na ratištima Srspke snimila dokumentarni film pod nazivm „Anđeo sa brda Zaglavak“, koji je danas prikazan u višegradskom Domu kulture.

„Ovim filmom pokušali smo da odužimo naš dug prema ruskim dobrovoljcima da im ukažemo ljubav, pažnju i sjećanje“, rekla je Bulatovićeva i dodala da je i to vid borbe za pravoslavlje.

Predsjednik Srpsko-ruskog prijateljstva Savo Cvjetinović istakao je da srpski narod nikad neće zaboraviti žrtve ruskih boraca, koji su došli da se bore rame uz rame sa Srbima.

„Pravoslavlje, Srbe i Ruse napadaju i danas sa svih strana sa Zapada, ali neka se zapitaju – ko regrutuje teroriste, oni ili mi?“, dodao je Cvjetinović.

Organizaciju dolaska ruskih dobrovoljaca, snimanje filma i posjetu Zaglavku organizovalo je Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva „Zavjet“ iz Bijeljine i opština Višegrad.

(www.palelive.com / Srna / foto: www.visegrad24.info)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare