Rusija obilježila Dan nacionalnog jedinstva

0

Dan nacionalnog jedinstva Rusije, ustanovljen u spomen oslobađanja Rusije od poljskih okupatora 4. novembra 1612. godine, obilježen je u na Palama.

Patriotske dobrovoljačke snage, predvođene Kuzmom Minjinom i knezom Dmitrijem Požarskim, pošle su tog 4. novembra iz NJižnog Novgoroda da bi oslobodile Moskvu i Rusiju.

Sekretar Ruskog kulturnog centra u BiH Slobodan Kovačević rekao je da je ovo najvažniji nacionalni praznik Rusije, te da se organizuje svečanost na čijem je repertoaru ruska narodna muzika i ruska klasika.

Kovačević je rekao da je ova današnja svečanost u Kulturnom centru Pale veoma bitna za kulturu, a „Ruska kultura je velika kao i ruska duša“.

On je napomenuo da Ruski kulturni centar ima lijepu saradnju sa Kulturnim centrom Pale kao i sa Filozofskim fakultetom, odnosno sa katedrom za ruski i srpski jezik.

„Ruski kulturni centar namjerava da sljedeće godine obilježi četiri praznika – Dan nacionalnog jedinstva Rusije, Vaskrs – ono što je zajedničko u rusko-srpskoj kulturi, i obilježiće se Dan pobjede kao i srpska Nova godine“, rekao je Kovačević.

Direktor Ruskog-kulturnog centra Mihail Bočkarev podsjetio je da je ova ustanova registrovana 2002. godine u Istočnom Sarajevu.

„I tada smo vodili više aktivnosti u vezi sa izgradnjom ruske crkve u Mokrom, koja je pri kraju sa gradnjom i u maju 2016. godine biće osveštanje“, naglasio je Bočkarev.

Student rusko-srpskog jezika i književnosti Dijana Pavlović govorila je stihove Sergeja Jesenjina, a predstavljeni su i drugi ruski pjesnici.

„Smatram da je ovo veoma bitno jer imamo mogućnost da pričamo sa Rusima, vježbamo jezik i da učimo o ruskim običajima“, izjavila je Pavlovićeva.

Ovu manifestaciju organizovao je Ruski kulturni centar u BiH, Kulturni centar Pale i Filozofski fakultet u Palama.

Prijatelj manifestacije su Ambasada Rusije u BiH, Ruska jezička dijaspora Balkana i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dan nacionalnog jedinstva uveo je Kremlj 2005. godine da bio zamijenio komunistički praznik 7. novembar kada je proslavljana Boljševička revolucija iz 1917. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare