Rušenje prijeti Kuli veletovskoj

0

VIŠEGRAD – Kula veletovska, oronula građevina od kamena u selu Veletovu, kod Višegrada, izložena je svakodevnom propadanju i ljudskoj nebrizi – ako se ništa ne preduzme, nije daleko dan kad će, umjesto njenih zidova, ostati samo ruina i gomila kamenja.
Ovaj neobični spomenik kulture, građen od fino tesanog kamena na izvoru Veletovčice, bio je prije rata na spisku Zavoda za zaštitu spomenika kulture bivše Jugoslavije.

“Tačno 1960. godine neki stručnjaci su došli ovdje, u zaselak Kula, i na zid kule postavili plavu pločicu na kojoj je pisalo `Spomenik je pod zaštitom države`.

Seljacima su objasnili da je strogo zabranjeno da koriste kamene blokove za gradnju podruma kuća, štala i ostalih objekata u domaćinstvu“, prisjeća se penzioner LJupko Arsić iz Veletova.

NJegova kuća se nalazi samo stotinjak metara od Kule i on dobro pamti šta se sve oko nje dešavalo i šta su su mu stariji pričali.

“Pločica o zaštiti nestala je pred ovaj posljednji rat i trebalo bi konačno da neko o ovom spomeniku povede računa“, kaže Arsić.

On se sjeća da mu je djed govorio da je kula “bila visoka koliko i Biganjina bara“, da je imala nekoliko spratova, da je u njenom prizemlju bila tamnica, a umjesto prozora puškarnice, i da je pod njom voda izvirala.

Istorijski izvori govore da je to bila kula begova Crnčića i da su je ustanici Crnog Đorđija rušili topom sa Tetrebice u Prvom srpskom ustanku.

Legenda kaže da su je Turci gradili od kamenih blokova srušenih pravoslavnih crkava sa Duba i Kobila i da je prokletstvo palo na onog ko je to učinio.

U literaturi piše da se u njoj krio pod opsadom turskih vojnika hajduk Stojan Veletovac, kome je stric Rade poručio “da se živ Turcima u ruke ne preda”.

O tome je u priči “Veletovci” pisao i nobelovac Ivo Andrić.

Prije tri godine, za vrijeme održavanja kulturne manifestacije posvećene Ivi Andriću “Višegradska staza”, Dramski studio Doma kulture dramatizovao je pripovijetku u ambijentu u kome je i Andrić smjestio radnju svoje priče.

Tada je oko Kule uklonjeno rastinje i napravljen mostić preko potoka, ali se šikara ponovo pojavila i prijeti da “pojede” zidove oronulog objekta.

Ukoliko se uskoro neobična kamena građevina četvrtastog oblika ne stavi pod zaštitu i ne počne njena restauracija – šiblje će i dalje rasti između njenih zidova, koji se, pod naletima stolačkih vjetrova i kiša, polako ruše i osipaju.

Kula se nalazi na imanju porodice Marinka Andrića, koji i sam nemoćno gleda kako simbol ovog kraja neumitno propada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments