Rukotvorine advokata Milane Borovčanin Bulić dobile priznanja

0

SOKOLAC – Advokat Milana Borovčanin Bulić sa Sokoca već godinama u slobodno vrijeme bavi se ručnom radinošću, za šta je dobila tri značajna priznanja – bronzanu medalju na Međunarodnoj izložbi žena inovatora 2009. godine u Seulu u Južno Koreji, pet godina kasnije je uvrštena u Kreativne i inovativne žene BiH, te dobila sertifikat i priznanje Turske za svoj rad.

Vrijeme epidemije virusa korona provela je okružena svojim rukotovrinama i uradila je, kaže ona, mnogo ukrasnih i korisnih predmeta uplećući trake isječene od plastičnih vrećica/kesa/.

„Nastojala sam da to vrijeme iskorstim u kreativne svrhe i izradila niz korpica, podmetača, sitnih kućnih potrepština, a posebno sam ponosna na novi ukrasni model – kačica za romanijski kajmak“, pohvalila se Srni Bulićeva.

Ona već godinama plete odjevne predmete, veze, tka i plete unikatne tunike sa etno-motivima, hekla, šije, te izrađuje ukrasne predmete za kućne potrebe od plastičnih vrećica.

„Nakon advokatskog posla koji zahtijeva dosta koncentracije i strpljenja da saslušam svakog učesnika u rapravi, opuštam se izradom višenamjenskih korpica, podmetača, šešira, prostirki i torbi za plažu, ukrašavam flaše i pljoske za rakiju od recikliranjem plastičnih vrećica“, navela je Bulićeva.

Nikada nije razmišljala, kaže, da od svog hobija zaradi „dinar“, ali preporučuje drugim ženama da se bave ovakvim kreativnim radom i dodatno zarade za porodicu.

„Radim sa dosta ljubavi i iskrenom željom da obradujem drage ljude i zato mi posao ide od ruke“, pohvalila se inovatorka.

Učestvovala je, napominje ona, na lokalnim i regionalnim izložbama ručne radinosti širom Republike Srpske i BiH, ali joj u posebnom sjećanju ostaje izložba ručne radinosti u Muzeju umjetnosti u Banjaluci.

„Raduje me što su moji radovi po originalnosti zapaženi gdje god se pojavim i što često za svoj rad često koristim materijal koji umjesto da postane otpad koji zagađuje našu životnu sredinu, prerasta u predmete korisne namjene“, istakla je sagovornica Srne.

Ona je uvjerena da se nadarenost za ručnu radinost nasljeđuje rođenjem.

Bulićeva potiče, kaže ona, iz zanatske porodice u kojoj su njen pradjed Stevan Borovčanin, ali i djed Petko iz sela Brejakovići kod Sokoca, bili „čuvene terzije – šnajderi tradicionalne narodne nošnje romanijskog kraja“.

Bulićeva tvrdi da su stručnjaci iz Republike Koreje i Kine priznali njen rad i pozvali je da se uključi u Međunarodni eko-pokret, ali je ona zbog posla koji voli nije prihvatila ponudu, te ostala u rodnom mjestu i nastavila radinost oslanjajući se na tradiciju svog kraja.

Bronzanu medalju na sajmu žena inovatora u Seulu dobila je, podsjeća ona, zahvaljujući koleginici koja je putem Asocijacije inovatora BiH poslala njenu korpicu heklanu od plastične vrećice, a sva druga priznanja došla su zahvaljući novinarima koji su pisali o njenim rukotvorinama.

Bulićeva je prva žena advokat na Sokocu i već 15 godina je u tom poslu i prva žena u ovom kraju koja je dobila međunarodnu nagradu za inovaciju da reciklažom plastične vrećice proizvodi ukrasne i sitne korisne kućne predmete.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare