Romanija dobija par prirode u ovoj godini

0
Romanija dobija par prirode u ovoj godini

SOKOLAC – Za 12 najuspješnijih članova sokolačkog Planinarskog društva „Glasinac“ uručena su priznanja, a dva člana ovog udruženja našla su se i na listi deset najuspješnijih i najperspektivnijih sportista opštine Sokolac za prošlu godinu.

Za veoma uspješno osvajanje planinskih vrhova, za dobre rezultate postignute u planinarskoj orijentaciji i u raznim vidovovima takmičenja priznanja su sinoć uručena Stefanu Bajagiću, Milanu Borovčaninu, Peri Mijatoviću, Milici i Danilu Delić, Mirjani, Bogdanu i Željku Komlenoviću, Snežani Borovčanin, Draženki Gavrić, Nemanji Bakmazu i Predragu Kovačeviću.

Za Stefana Bajagića, koji u 2017. godini nije propustio nijedan pohod ni planinarski izlet, ovo priznanje znači mnogo i daje mu snagu za dalje.

„Nakon što sam osvojio mnoge balkanske vrhove, sa Planinarskim savezom Srbije u ovoj godini planiram osvojiti najviši vrh Italije Gran Paradiso i Mon Blan, najveći vrh Alpi i Francuske“, najavio je Bajagić.

Predsjednik Skupštine Planinarskog drušrtva „Glasinac“ Dragan Bašević ocijenio je prošlu godinu kao najuspješniju od osnivanja društva.

„Organizovali smo mnogo manifestacija, bili domaćini republičkog i drugih takmičenja, osvojili niz najviših planinarskih vrhova na Balkanu, učestovali na 40 različitih pohoda i deset radnih akcija na markaciji planinarskih staza do Lupoglava i Novakove pećine, i iz pravca Mokrog ka Crvenim stijenama na planini Romaniji“, kaže Bašević.

Prema njegovim riječima, pred sokolačkim planinarima u ovoj godini je obaveza da u saradnji sa Javnim preduzećem „Šume Republike Srpske“ formira „Park prirode Romanija-Crvene stijene“, koji će obuhvatati prostor od planinarske kolibe na Crvenim stijenama do zastave na Vidikovcu na Romaniji.

Bašević kaže da su u toku dogovori sa „Šumama Srpske“ o detaljima uređenja, očuvanja, zaštite i načina funckionisanja budućeg „Parka prirode Romanija-Crvene stijene“.

Miroslav Divčić, jedan od osnovača planinarskog društva ističe da je posebno mnogo urađeno na izgradnji i uređenju planinarske kolibe na Crvenim stijenama na Romaniji.

On se nada da će planinari prikupiti sredstva za proširenje i prekrivanje postojeće planinarske kolibe.

„Očekujemo da će u donjem dijelu objekta biti sala za 50 ljudi i da ćemo podizanjem krova dobiti još šest soba, tako da će koliba prerasti u planinarski objekat na samom početku parka prirode“, najavio je Divčić.

On je istakao da se pomenutim aktivnostima želi pokazati javnosti da Romanija nije samo poligon za traktore i konje, već da ova planina očekuje ljubitelje prirode, ekologe, spotiste i šetače.

Planinari su sinoć usvojili finansijski i izvještaj o radu društva „Glasinac“ u prošloj godini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments