Roditelji protiv nastave u kombinovanom odjeljenju

0

Roditelji čija djeca pohađaju Područnu školu u Podgrabu neće odustati od zahtjeva da se nastava odvija u normalnim uslovima po principu „jedan razred – jedan učitelj“, ni po cijenu da u potpunosti obustave izvođenje nastavu u školi.

Odbor roditelja uputio je dopis Ministarstvu prosvjete i kulture RS da će 2. decembra organizovati protestni skup i djeca taj dan neće ići u školu ukoliko se ne udovolji njihovom zahtjevu da đaci pohađaju nastavu po principu „jedan razred – jedan učitelj“, a ne, kako je sada uvedeno, da se u mješovitom odjeljenju spoje učenici prvog i četvrtog razreda.

„Istrajaćemo u zahtjevima, jer naša djeca imaju pravo na normalno školovanje, a ne da budu neko ko će u 21. vijeku izaći polupismen iz osnovne škole i unaprijed osuđen na neravnopravnu utakmicu sa svojim vršnjacima koji su imali normalno školovanje“, navode roditelji.

U Područnoj školi Podgrab, koja radi u sastavu OŠ „Srbija“ Pale, nastava nije održana u petak, 25. novembra, jer su roditelji đaka bojkotovali nastavu radi odluke Ministarstva prosvjete i kulture RS da se nastava u školi organizuje u kombinovanim odjeljenjima za prvi i četvrti razred.

Roditelji smatraju da je takva odluka Ministarstva protivzakonita, jer Zakon o osnovnom obrazovanju ne predviđa mogućnost kombinovanja nastave prve i druge trijade.

Direktor OŠ „Srbija“ Neđo Ždrale rekao je Srni da će sutra telefonom razgovarati sa ministrom prosvjete i kulture Antonom Kasipovićem kako ovaj problem bio otklonjen.

Ždrale je naglasio da u školi u Podgrabu u prvom razredu imaju šest, a u četvrtom devet učenika i zbog toga su spojeni u jedan mješoviti razred.

On je rekao da osnovnu školu u Podgrabu pohađa 120 učenika u devet odjeljenja od prvog do devetog razreda.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=nA6-6LP2pxk&feature=player_embedded}

(www.palelive.com / Srna / foto: arhiva)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare