Rigorozne kazne za nečišćenje snijega

0

FOČA – Na području opštine Foča visina snijega je od 30 centimetara, u samom gradu, do 70 centimetara u višim predjelima, a lokalna uprava angažovala je svu raspoloživu mehanizaciju za čišćenje saobraćajnica.

Iz opštine su upozorili sve ustanove, preduzeća, vlasnike trgovinskih i ugostiteljskih objekata, preduzetnike, stanare u zgradama i kućama da su dužni čistiti snijeg ispred svojih ulaza, te da su, prema novoj odluci o komunalnom redu, kazne za one koji ne očiste snijeg mnogo rigoroznije.

Iz opštinskog Odjeljenja za inspekcije najavljeno je da će komunalna policija i opštinska inspekcija pojačano kontrolisati i obilaziti radnje i izdavati prekršajne naloge za sve koji ne očiste snijeg.

“Za pravna lica kazne su od 500 do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 do 5.000, a za fizička lica od 30 do 3.000 KM”, kaže načelnik Odjeljenja za inspekcije Gordan Drakul.

On je napomenuo da je, prema novoj odluci, definisano da u slučaju da se neko povrijedi padom na ledu odgovornost i štetu snosi vlasnik objekta, zajednica etažnih vlasnika ili ustanova ispred koje se desila povreda.

Svi koji očiste snijeg, naveo je Drakul, treba da se jave preduzeću “Komunalac” ili u opštinu, da bi preuzeli po 20 kilograma soli da pospu očišćenu površinu, jer je za naredne dane najavljen mraz.

Preduzeća “Izvor”, “Srbinjeputevi” i “Ventuno”, sa kojima opština ima sklopljene ugovore, čiste gradske ulice i lokalne puteve po prioritetima, dok su radnici “Komunalca” angažovani na uklanjanju snijega sa trotoara.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Mensud Jahić kaže da je više gradskih ulica očišćeno i posuto solju, kao i putevi prema gradskoj deponiji i prema Jošanici, te da su danas mašine angažovane na čišćenju lokalnog puta prema Prevraću, kao i putnih pravaca u mjesnim zajednicama Miljevina i Meštrevac.

“Na zahtjev mjesnih zajednica Popov Most i Brod, koje su angažovale mašine, dali smo naftu za čišćenje više lokalnih puteva”, rekao je Jahić.

Mjesnim zajednicama i za vikend će biti dostupni telefoni u opštini na koje će moći da prijavljuju eventualne hitne slučajeve koji bi zahtijevali angažovanje mehanizacije za čišćenje snijega.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments