Ribarski čamac među brdima!

0

VLASENICA – U opštini Vlasenica nema vodenih površina pogodnih za plovne aktivnosti, ali to nije smetalo Branislavu Petkoviću, Srđanu Boškoviću i Nebojši Makitanu da konstruišu pravi ribarski čamac.
Petković objašnjava da se radi o pokušaju repliciranja drinskog ribarskog čamca, koji je dugačak pet metara, od čamovog drveta, a sklopljen je za samo jedan dan u dvorištu jednog od vrijednih konstruktora.

Čamac je početkom ove sedmice porinut u „matičnoj luci“ na Drinskom jezeru, pedesetak kilometara udaljenom od Vlasenice, gdje Branislav sa drugovima, strasnim ribolovcima, često odlazi u ribolov.

„Bilo je prijedloga da se kupi gotov čamac, ali ovako je ipak ljepše. Htjeli smo, zapravo, da upotpunimo naše slobodno vrijeme i uradimo nešto vlastitim rukama. Da se ne lažemo, ovako je čamac koštao skoro upola manje, nego da smo ga kupili gotovog“, kaže Branislav.

On kaže da je dilema bilo u početku, prije svega gdje naći odgovarajuću skicu za čamac i materijal pogodan za izradu solidnog „plovnog objekta“.

„Ima na internetu dosta toga u vezi sa izradom čamaca, gotovih rješenja i savjeta. Na kraju nas je sve to zbunilo – vidjeli smo par čamaca na Drini, kako izgledaju, kako su sklopljeni, čime su zaštićeni i onda smo, manje-više, pokupili te ideje“, navodi Branislav Petković za Srnu.

Pomoć oko izbora materijala i izrade elemenata za čamac pružio im je „čika Rade“, koji je zaposlen na jednoj lokalnoj pilani u Vlasenici.

Poduhvat trojice Vlaseničana zainteresovao je i neke njihove sugrađane, a mnogo pozitivnih komentara Branislav, Srđan i Nebojša dobili su na društvenim mrežama, gdje je ribarski čamac iz Vlasenice privukao priličnu pažnju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare