Revakcinacija protiv krzamka, rubeole i zaušnjaka

0

Dom zdravlja Pale je po nalogu Zavoda za javno zdravstvo Republike Srpske uradio revakcinaciju protiv krzamka, rubeole i zaušnjaka u četvrtim, trećim i većini drugih razreda Srednjoškolskog centra Pale kako se u budućnosti ne bi dogodila epidemija, rekao je Srni direktor ove ustanove Mlađenka Dragaš. “Epidemija zaušnjaka je u posljednjih nekoliko mjeseci počela da jenjava, tako da se sada javljaju sporadični slučajevi, to su uglavnom studenti koji su došli iz drugih krajeva Srpske“, rekla je Dragaševa, dodajući da je na području ove opštine do sada bio mali broj oboljenja od varičela, te da epidemije nema.

Govoreći o sezonskom gripu, Dragaševa je naglasila da se uglavnom javljaju infekcije gornjih respiratornih puteva, upale ždrijela, krajnika, bronhitis, ali da prave epidemije gripa ove godine nije bilo.

Ona je istakla da je Dom zdravlja Pale krajem prošle godine od opštine Pale dobio sredstva u iznosu od 20.000 KM za izgradnju centar za mentalno zdravlje, koja je u toku.

“Očekujemo da će do kraja marta centar biti stavljen u funkciju i da ćemo u ovom mjesecu dobiti rješenje za rad od Ministarstva zdravlja Republike Srpske. Opremu smo dobili prošle godine, prostor adaptiramo i za sedam dana će biti gotov, a treći uslov je još osoblje“, rekla je Dragaševa.

Ona je dodala da će u centru raditi kadar Dom zdravlja i da se zbog teškog finansijskog stanja neće primati nove medicinske sestre, ali da će morati primiti psihologa.

“Trenutno u Domu zdravlja traje akcija besplatnog testiranja na karcinom debelog crijeva i rektuma. Akcija se provodi u vrijeme vaskršnjeg posta, jer je uslov za testiranje ishrana bez mesa“, rekla je Dragaševa.

Ona je preporučila svim licima starijim od 60 godina da urade test, te istakla da se akcija provodi u svim domovima zdravlja na području Srpske.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare