Repro-centar najbolji projekat, rekonstrukcija puteva nije završena

0

KALINOVIK – Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović izjavila je Srni da se projekat osnivanja repro-centra tovnih pasmina goveda na području ove lokalne zajednice pokazao kao najbolji, što potvrđuje ostvarenje najvećih prihoda.

Govoreći o realizaciji velikih kapitalnih projekata koje je najavila kao prioritete na početku svog trećeg mandata, Komlenovićeva je istakla da se veliki projekat osnivanja repro-centra tovnih pasmina goveda realizuje u saradnji sa Vladom Republike Srpske i Češke razvojne agencije.

„Ovaj projekat se pokazao kao najbolji, što potvrđuje ostvarenje najvećih prihoda, ali i zdravstveno stanje životinja. U okviru projekta završen je objekat poljoprivredne zadruge, kao i objekat za smještaj grla, a stado je povećano. Zaposleno je pet radnika, a nabavkom dodatne mehanizacije biće otvoreno još jedno radno mjesto“, rekla je Komlenovićeva.

Prema njenim riječima, zbog loših vremenskih uslova još nije završen projekat rekonstrukcije ulica i lokalnih puteva za šta je planirano 300.000 KM.

Ona je istakla da im je Vlada Republike Srpske prošle godine sa više od 500.000 KM pomogla realizaciju projekata rekonstrukcije ulica i puteva, izgradnju Centralnog spomen-obilježje, trga i parka, Doma za stara lica.

Komlenovićeva smatra da bi ostvarenje najvećeg projekta, izgradnja turističkog kompleksa „Zelengora“, o kojem se odavno razmišlja, mnogo značilo za razvoj zimskog turizma na ovom području.

„Izgradnja ski-staze i razvoj zimskog turizma, mnogo bi značilo i za razvoj naše opštine koja spada u nepopularnu kategoriju izrazito nerazvijenih. Pristupili smo izradi regulacionog plana, a završetkom radova druge faze Doma za starija lica, biće oslobođen veći dio budžetskih sredstava koje ćemo usmjeriti u ovom pravcu“, navodi Komlenovićeva.

Kako bi realizovali ovaj veoma zahtjevan poduhvat, ona je najavila da će tražiti donatora ili partnera kako bi, pored regulacionog plana, počeli neke infrastrukturne radove na ovom kompleksu.

„To je krupan zalogaj za naš mali opštinski budžet, koji iznosi oko 2,5 miliona KM. Zbog toga ćemo tražiti partnere sa kojim ćemo izgraditi što kvalitetniju infrastrukturu i na taj način izbjeći eventualne veće ekološke i druge probleme“, rekla je načelnik opštine Kalinovik.

Prema njenim riječima, opština planira da proširi i kapacitete Ustanove za stara lica, u kojem su smještena 32 korisnika, a u okviru realizovanog projekta rekonstrukcije Doma zdravlja.

„Rekonstrukcija još jedne etaže značila bi dodatnih 25 korisnika i posao za određen broj njegovatelja. Za drugu fazu njegovog proširenja iz budžeta opštine izdvojeno je 100.000 KM, dok nam je Vlada Srbije pomogla sa 300.000 KM. Upravo očekujemo potpisivanje ugovora, raspisivanje tendera i realizaciju proširenja kapaciteta“, naglasila je Komlenovićeva.

Ona je navela da opština mnogo ulaže u projekat otkupa mlijeka, naglasivši da su uz pomoć sredstava Vlade od 80.000 KM, nabavili 25 junica iz Austrije.

Komlenovićeva kaže da u ovom mandatnom periodu epicentar njihove pažnje bio realizacija projekata koji znače nova radna mjesta.

Ona je dodala da je u poslovnoj zoni „Jažići“ ove godine počeo sa radom pogon za proizvodnju peleta, što je omogućilo nova zapošljavanja, te da će otvaranje novih radnih mjesta omogućiti i realizacija projekta izgradnje hidroelektrane na Neretvi koja bi uskoro trebala da krene.

„Naš gorući problem je mali broj stanovnika, a i procenat zaposlenosti je manji nego u drugim opštinama“, rekla je Komlenovićeva Srni.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare