Regionalna saradnja – ključ napretka

0

Prva međunarodna naučno-stručna konferencija o razvoju turizma (RT-JIE 2012), koja je danas počela na Jahorini, pokazuje da bez regionalne saradnje u turizmu ne može biti postignut veći napredak u toj privrednoj grani, izjavio je Srni profesor Ekonomskog fakulteta iz Banjaluke Jovo Ateljević.

Ateljević je naveo da je tokom današnjeg dijela skupa predstavljen veliki broj radova ne samo iz oblasti turizma, već i iz sporta, medicine, geografije i kontrole kvaliteta, naglasivši da u radu skupa učestvuju i naučni radnici i stručnjaci iz Splita, Opatije, Zagreba, Krajugevca i Beograda, te drugih gradova regije.

„Ovo je impresivan i reprezentativan skup i veoma smo zadovoljni njegovim početkom. Prvi put od kraja rata jedna konferencija je okupila ljude koje je povezao turizam. Čini mi se da su shvatili da bez ovakve saradnje nema napretka, jer turisti ne poznaju granice“, istakao je on.

Konferenciju, koju zajedno organizuju Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici, danas je otvorio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić.

Otvarajući skup, ministar Komić je naglasio da će Vlada Srpske i resorno ministarstvo podržavati ovakve skupove jer, kako je naveo, oni doprinose realizaciji zacrtane strategije razvoja turizma u Srpskoj.

Tokom konferencije, koja će trajati do 31. marta, biće predstavljeno više od 60 naučno-stručnih radova eminentnih naučnika koji će iz različitih uglova osvijetliti mogućnosti razvoja turizma u Republici Srpskoj, BiH i regionu jugoistočne Evrope.

Učesnike i goste konferencije pozdravio je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković koji je naglasio da ovaj univerzitet sa svojih 17 organizacionih jedinica u deset opština, kao i sa više od 40 studijskih programa, predstavlja moderan i integrisani evropski univerzitet.

„Ova visokoškolska institucija jeste okosnica budućeg razvoja Srpske, baš kao što će i budući studijski program za turizam i hotelijerstvo obrazovati stručnjake koji će doprinositi razvoju turizma kao jedne od najperspektivnijih privrednih grana u Republici Srpskoj i cijelom regionu“, istakao je Novaković.

Učesnicima i gostima skupa obratili su se i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji, koji su naglasili blisku saradnju dva grada na realizaciji zajedničkih projekata u oblastima turizma i sporta.

„Dva grada rade na organizaciji Zimske olimpijade mladih Evrope (EYOF), koja će biti ovdje održana 2017. godine i biće najveći sportski događaj u Republici Srpskoj i BiH od Zimskih olimpijskih igara 1984. godine“, naglasio je Radovanović.

Konferencija je danas radila u plenarnoj sesiji, a sutra će učesnici biti podijeljeni u grupe.

U pratećem dijelu konferencije predviđeno je da učesnici i gosti obiđu olimpijsku Jahorinu i druge značajne turističke destinacije u gradu Istočnom Sarajevu.

Osim Ministarstava nauke, privrede, prosvjete i kulture Republike Srpske, ovaj naučno-stručni skup, koji pretenduje da postane tradicionalan i da se održava svake godine u posljednjoj sedmici marta, podržali su i Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Olimpijski centar Jahorina.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=4LoJYDHSfBU&feature=player_embedded}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare