Regata krenula iz Višegrada

0

VIŠEGRAD – Oko 70 članova kajak kluba „Srpski veslači“ iz Beograda nastavili su danas regatu rijekom Drinom iz Višegrada, nakon što su juče krenuli od Ustiprače.

Predsjednik kluba „Srpski veslači“ Dejan Jovanović rekao je da su učesnici tradicionalne 16. regate Memorijal „Vitomir Dizdarević – Admiral Kuk“ iz NJemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, BiH i Srbije, a kajakašima su se pridružili i učesnici iz Višegrada.

„LJubitelji Drine veslaće danas od Višegrada do kampa u Starom Brodu, u dužini od 17 kilometara“, rekao je Jovanović.

On je istakao da je planirano da regata sutra pređe u Srbiju kod brane Perućac, na sezonskom graničnom prelazu sa BiH koji je prvi put otvoren prošle godine zbog prolaska regate.

„Ovo je turističko-rekreativna regata i nema takmičarski karakter, a cilj joj je da se veslači upoznaju sa ovim delom Balkana, sa kanjonima rijeka Lim, Drina i Sava, te lepotama gradova“, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da će se regata kretati najljepšim kanjonom Evrope, snažnom i čistom rijekom koja sa svojom smaragdno zelenom bojom iznenađuje one koji prvi put dolaze.

„Moto ovogodišnje regate je `Veslanjem za čistiju Drinu` jer svojim primerom brige u očuvanju naših reka i prirode oko njih, skrećemo pažnju na nemaran odnos onih koji problem sa otpadom rešavaju na nepravilan način, bacajući ga pored ili direktno u reke, a takođe otpadne vode direktno izlivaju u reke“, rekao je Jovanović.

On je pozvao sve ljubitelje kajaka i boravka u prirodi i aktivnog odmora da se pridruže regati.

Učesnica regate iz NJemačke Barbara Vinković rekla je da peti put dolazi na regatu. „Sviđa mi se zemlja i društvo, veslanje i priroda, a Drina i Višegrad su prelijepi“, rekla je Vinkovićeva.

Učesnik iz Višegrada Darko Andrić kaže da je zadovoljstvo biti učesnik ovakve regate. „Drina je fantastična, a posebno veslanje pored predivne ćuprije i Andrićgrada upotpunjuju tu ljepotu“, naveo je Andrić.

Regata je počela 2. maja, a završava se 8. maja na rijeci Savi kod Sremske Mitrovice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare